Ο γνωστός Βολιώτης δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας Λάκης Προγκίδης σε ένα άρθρο του προτείνει το εξής: «Πρέπει εμείς οι θαυμαστές και σχολιαστές του Παπαδιαμάντη, να πάρουμε κάποτε τη στροφή και να εξηγήσουμε τη ζωντάνια και την επικαιρότητα του Παπαδιαμαντικού έργου εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων». Πιστεύει δηλαδή ότι «Ο ξένος αναγνώστης έχει ανάγκη από την τέχνη του Παπαδιαμάντη όσο και ο Έλληνας, και ότι η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης αποτελεί καθήκον όλων όσων πιστεύουν ότι ο Παπαδιαμάντης ανήκει στη χορεία των κλασσικών της παγκόσμιας λογοτεχνίας».
Την άποψη αυτή του Λάκη Προγκίδη συμμερίζεται ο Δήμος Σκιάθου και Το Μουσείο Παπαδιαμάντη. Γι΄ αυτό ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Αυστρο-Ελληνικής Εταιρίας να συμμετάσχει σε ένα αφιέρωμα για τον Παπαδιαμάντη στο Γκρατς της Αυστρίας. Η ιδέα γι΄ αυτή τη λογοτεχνική βραδιά γεννήθηκε στο Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, όταν η κα Κατερίνα Πολυζωίδου καθηγήτρια Μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς και μέλος της εταιρείας, επισκέφθηκε το Μουσείο Παπαδιαμάντη το καλοκαίρι του 2012.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2013 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Τέχνης του Γκρατς στο Palais Meran.
Θα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό του Προέδρου της εταιρίας Δρ. Κώστα Ριζοβάλη, ομιλία του Αντιπροέδρου Prof. Dr. Klaus Lichem, με θέμα «Η ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», αποσπάσματα από τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταφρασμένη στα γερμανικά θα διαβάσει ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντουζένης. Εκπροσωπώντας το Μουσείο Παπαδιαμάντη η κα Αθηνά Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη, θα παρουσιάσει με λόγο και εικόνα το ιστορικό του σπιτιού του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Από τη Σκιάθο επίσης συμμετέχει ο κ. Κώστας Κουτούμπας θεολόγος, αγιογράφος και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, ο οποίος θα ψάλλει επιλογή από το υμνογραφικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η εκδήλωση θα κλείσει με το ιστορικό των τελευταίων στιγμών του Σκιαθίτη συγγραφέα.
Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει παράλληλα στην Ελληνική και στη Γερμανική γλώσσα. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του κ. Κώστα Κουτούμπα, εμπνευσμένη από έργα του Αλ. Παπαδιαμάντη.

tender1
tender2
Anakuklosi
Anakuklosi2
Diavgeia
Νέα
Epikoinwnia
Χρήσιμα τηλέφωνα

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

1821

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Δήμου Σκιάθου

Κύλιση στην Αρχή