Ο Δήμος Σκιάθου και το Σπίτι - Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το 2011 με αφορμή τότε την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την κοίμηση και 160 από την γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μεταξύ των ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν για να τιμήσουν το γεγονός αυτό, καθιέρωσαν και τις αναγνώσεις διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το πρωτότυπο και από μετάφραση.

afisa11

Το λογοτεχνικό αυτό ταξίδι στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δεν μπορεί παρά να είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της πολυγλωσσίας και της μετάφρασης. Ο ίδιος ο συγγραφέας αποκαλύπτει μέσα από το έργο του το σεβασμό και την αγάπη του στις γλώσσες των ανθρώπων, συνεπώς το σεβασμό στο συνάνθρωπο και στον πολιτισμό του, χωρίς διακρίσεις.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ήταν επαγγελματίας μεταφραστής από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά, κυρίως λογοτεχνικών και ιστορικών κειμένων. Επίσης, το ίδιο του το έργο έχει επανειλημμένα μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. 

Οι παράλληλες αναγνώσεις διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη έχαιραν θετικής ανταπόκρισης από τους κατοίκους του νησιού, από τους αλλοδαπούς που μένουν μόνιμα στην Σκιάθο, καθώς και από επισκέπτες που έκαναν τις διακοπές τους στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, θέλοντας να τηρήσουμε την υπόσχεση για συνέχιση αυτών των εκδηλώσεων, διοργανώνουμε την Κυριακή 24-08-2014 στην αυλή του Ιερού Ναού της Παναγίας Λιμνιάς στις 20:00, ανάγνωση αποσπασμάτων του κοινωνικού μυθιστορήματος του Αλ. Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα» σε τρεις γλώσσες. Στο πρωτότυπο, σε αγγλική και σε γερμανική μετάφραση.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει και θα κλείσει με την ψαλμώδηση υμνογραφημάτων του Αλ. Παπαδιαμάντη από τους: Κωνσταντίνο Κουτούμπα καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, Θεολόγο και Εμμανουήλ Ξυνάδα Δρ. Θεολογίας, Ιεροψάλτη.

Η Μουσικός Ζωή Σαρρή θα επενδύσει μουσικά την εκδήλωση ερμηνεύοντας μελοποιημένους στίχους του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Την ανάγνωση αποσπασμάτων της «Φόνισσας» επιμελείται ο ελληνικής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάνιελ Δουζένης από το GRAZ της Αυστρίας.

Αξιοποιώντας την παραμονή του αυτή την εποχή στην Ελλάδα και σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που επεφύλαξαν κατά την συμμετοχή μας ως Μουσείο Παπαδιαμάντη στο Παπαδιαμαντικό αφιέρωμα που διοργάνωσε η Αυστροελληνική εταιρεία στο GRAZ της Αυστρίας στις 14 Απριλίου 2013, καλούμε τον ταλαντούχο ηθοποιό - μέλος της εταιρείας να συμπράξει στο Παπαδιαμαντικό αυτό αφιέρωμα.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης θα απευθύνει χαιρετισμό με συγκίνηση, αφού θα κλείσει την Δημαρχιακή του θητεία με αυτή την πνευματική εκδήλωση.

Με σκοπό την γνωριμία του Παπαδιαμαντικού έργου όχι μόνο με τους Έλληνες αναγνώστες, αλλά και με τους ξενόγλωσσους σας καλούμε να συμμετάσχετε και να μεθέξετε τον Παπαδιαμάντειο λόγο στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του χώρου.

          Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης σημαντική ήταν η συμβολή των χορηγών: Ξενοδοχείο «Alkyon» και καταστήματα εστίασης «Αλέξανδρος», «Μπακάλικο» και «Μέδουσα».

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή