Ευεργέτες της Σκιάθου

Ioannou1motif02
ΑΡΓΥΡΙΟΣ & ΑΡΙΣΤΕΑ   ΙΩΑΝΝΟΥ
motif02

Αργύριος Ιωάννου του Αλεξάνδρου και της Μαριγώς, κτηματίας, (1893 - 25/6/1982).Αριστέα Ιωάννου το γένος Βασιλείου Πατινάρη, (8/5/1909 - 12/1/2001).
Με την αρ. 99800/23-5-1980 δημόσια διαθήκη, συνέστησε κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία
«Αργύριος Αλεξάνδρου Ιωάννου και της συζύγου του Αριστέας» και κληροδοτεί υπέρ του Δήμου Σκιάθου τον πρώτο όροφο διωρόφου οικοδομής εντός της πόλης της Σκιάθου στην ενορία των Τριών Ιεραρχών με σκοπό, «όπως χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση της δημοτικής βιβλιοθήκης, ως αίθουσα διαλέξεων-λοιπών μορφωτικών σκοπών και για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Πρόσφατα αναικαινίστηκε, διαμορφώθηκε και στεγάζεται ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Σκιάθου και η βιβλιοθήκη του καθώς επίσης και η Δημοτική Επιχείρηση «Αναπτυξιακή Σκιάθου». Το ισόγειο έχει δωρηθεί στον Ι. Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου. Ακόμη έχει δωρίσει στο Δήμο Σκιάθου και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας.

Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΩΡΑΣ motif02

Γεώργιος Πανώρας του Εμμανουήλ και της Μόρφως, ιατρός. Γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1874.

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Σκιάθου το 1975 «αποδέχεται, το καταληφθέν υπέρ της Κοινότητος Σκιάθου κληροδότημα του Γεωργίου Εμ. Πανώρα δια της από 1 Ιανουαρίου 1969 συνταχθείσης διαθήκης του περιλαμβάνον 1) ένα ελαιώνα εις θέσιν Λουτράκι ή Αμμουδιά υπό τον όρον του αναπαλλοτριώτου και τον σκοπόν της εν αυτώ πρακτικής εξασκήσεως εις την καλλιέργειαν των μαθητών του δημοτικού σχολείου και 2) τα 5/10 των ετησίων εσόδων της επί της οδού Σατωβριάνδου αρ. 44 πολυκατοικίας του προς διάθεσιν τούτων εις την προικοδότησιν δέκα απόρων κορασίδων καταγομένων και διαμενουσών εν Σκιάθω κατά τα εν τη διαθήκη καθοριζόμενα».

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 2/2/1969.


Ευεργέτες της Σκιάθου

oikonomou


motif02 ΖΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ motif02

Ζήσης Οικονόμου του Ιωάννου και της Βασιλικής, 25/4/1911 -  3/8/2005.

Ο Ζήσης Οικονόμου γεννήθηκε στη Σκιάθο κι έζησε τα παιδικά του χρόνια σ’ αυτό το νησί. Από μικρή ηλικία ο ποιητής μάθαινε ξένες γλώσσες πολύ εύκολα και για ένα διάστημα ενδιαφέρθηκε για την μεταγλωσσολογία.

Μ’ εφόδιο αυτή την πολυγλωσσία του, ασχολήθηκε με διεπιστημονικά, διακουλτουρικά, διαταξικά και διαπολιτιστικά ζωτικά ζητήματα.

Το 1977 έλαβε το βραβείο ποιήσεως της Ακαδημίας Αθηνών, για όλο το ποιητικό του έργο και διαίτερα για το βιβλίο του «Αιθρία σιγή», και το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για το βιβλίο του «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ».

Με την αρ. 696/26-12-2002 δημόσια διαθήκη του, αφήνει στο Δήμο Σκιάθου α) το σπίτι που γεννήθηκε, στην οδό Ουρανίτσας 5, για πολιτιστικούς σκοπούς, β) το αγροτεμάχιο μετά της οικίας και των βοηθητικών χώρων στη θέση
«Λειβάδι», επίσης για πολιτιστικούς σκοπούς.

Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02 ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΝΙΩΤΗ motif02

Ευγενία χήρα Γεωργίου Μανιώτη, το γένος Ιωάννου Σαρρή, γεννηθείσα στις Σπέτσες.

Με την αρ. 2457/7-2-1938 δημόσια διαθήκη της εγκαθιστά κληρονόμο επί της ακινήτου περιουσίας της (διώροφη οικία και μικρό οικόπεδο στην περιοχή Πλάκες) τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου.


Ευεργέτες της Σκιάθου
Rizos_Athanasios

motif02
π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΡΙΖΟΣmotif02

Γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1912. Έφυγε σε μικρή ηλικία με τους γονείς του στην Αμερική. Το 1933
ήρθε για σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Το 1940 έγινε διάκονος και το 1941 ιερεύς. Το 1947 διετέλεσε Ιερατικός προúστάμενος της
Ελληνικής Κοινότητας του Γούστερ Μασαχουσέτης και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της
Βοστώνης. Το 1990 προσέφερε χρήματα και έγινε ο δωρητής του Πνευματικού Κέντρου Ενοριών
Σκιάθου. Επίσης στη δεκαετία του 1960 συνέβαλλε στην ανέγερση των πρώτων αιθουσών
του Γυμνασίου Σκιάθου στην τωρινή του θέση.

Εκοιμήθη τον Ιούλιο του 2003.

Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΦΟΥΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑΡΗ motif02

Ο Δημήτριος Πολιτικάρης του Κων/νου και της Αναστασίας, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού, (1903 - 26/6/1978).

Φωτεινή Πολιτικάρη, το γένος Ιωάννη Μαθηνού, (2/12/1909 - 28/5/1974).

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Σκιάθου το 1979 «αποδέχεται την υπ’ αριθ. 79827/6-6-1975 δημοσίαν διαθήκην του αποβιώσαντος Δημητρίου Κ. Πολιτικάρη, της οποίας η τελευταία βούλησις του διαθέτου αποτελεί την ιδρυτικήν πράξιν του ιδρύματος «Ίδρυμα Δημητρίου και Φούλας Πολιτικάρη» δια την ανέγερσιν  εν Σκιάθω κτιρίου ιχθυαγοράς και λαχανογοράς δαπάναις του Ιδρύματος».

Ευεργέτες της Σκιάθου
Sygros_Andreas

 

motif02ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ Τραπεζίτης και Εθνικός ευεργέτης.motif02


Γεννήθηκε το 1828 στην Κων/πολη και πέθανε το 1899 στην Αθήνα.
Καταγόταν από τη Χίο και διδάχτηκε τα εγκύκλια μαθήματα στη σχολή της Άνδρου,
που διηύθυνε ο Θεόφιλος Κα
Àρης και στη Σύρο, όπου συμπλήρωσε τις γυμνασιακές
του σπουδές στο Γυμνάσιο Ερμούπολης. Κατόπιν μετέβη στην Κων/πολη, όπου εισήλθε
στην υπηρεσία μεγάλου εμπορικού οίκου. Με την εργατικότητά του και την εμπορική
του ιδιοφυία δεν άργησε να καταστεί ο συνεταίρος των προ
úσταμένων του και να
επιδοθεί σε διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις, απ’ τις οποίες απέκτησε μεγάλη περιουσία.

Μετά την εκχώρηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881, κατήλθε στην Αθήνα,
όπου ίδρυσε την Ηπειροθεσσαλική Τράπεζα. Ανεξάντλητος σε δωρεές και παντοειδείς
ευεργεσίες διέθεσε τεράστια ποσά υπέρ κοινωφελών και φιλανθρωπικών σκοπών.
Ανήγειρε το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, τα Μουσεία Ολυμπίας και Δελφών, τις
ομώνυμες φυλακές Αθηνών, παράρτημα του Νοσοκομείου
«Ευαγγελισμός» και το
ομώνυμο πρότυπο Νοσοκομείο μεταδοτικών νοσημάτων στην Αθήνα.

Στο Μπούρτζι της Σκιάθου υπάρχει από το 1906 το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου,
που είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Τελευταία χτίστηκε νέο Δημοτικό Σχολείο και το
κτίριο χρησιμοποιείται από το Δήμο Σκιάθου ως Πολιτιστικό Κέντρο και
αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡ. ΚΟΝΙΑΛΙΔΗΣ motif02

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου το 1970 ανακηρύσσει τον εφοπλιστή και επίτιμο δημότη Σκιάθου κον Ν. Χ. Κονιαλίδη «Μέγαν ευεργέτην του Δήμου Σκιάθου εις εκδήλωσιν ελαχίστης τιμής και ευγνωμοσύνης δια το επιδειχθέν θερμουργόν ενδιαφέρον δι’ ευμενή επίλυσιν σοβαρών ζητημάτων της πόλεως Σκιάθου, προς ην εν παντί και πάντοτε πολύτιμον συμπάθειαν και αρωγήν προσήνεγκε, αρρήκτως δε συνδεθέντος προς τον τόπον δια της ανεγέρσεως και εξοπλισμού δωρεάν του Δημοτικού Νοσοκομείου Σκιάθου

Ευεργέτες της Σκιάθου

Georgiadis_Filoklismotif02ΦΙΛΟΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣmotif02

Ο Φιλοκλής Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 2 Νοεμβρίου 1845 κι ήταν γιος του Γεωργίου Ιωάννου, που καταγόταν από το Βάβδο της Χαλκιδικής κι εγκαταστάθηκε στο νησί από τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης. Έκαμε Δήμαρχος δύο φορές (1899-1903 και 1907-1914), καθώς και πρόεδρος της Κοινότητας (1929-1932). Διέθεσε αρκετά χρήματα από την περιουσία του για έργα κοινής ωφελείας και για τον καλλωπισμό του νησιού και με χρήματα που άφησε με τη διαθήκη του σκεπάστηκε και καλλωπίστηκε ο χείμαρρος (το ποτόκι) που περνούσε μέσα από την πόλη. Πέθανε στις 16 Μαρτίου 1936 και με πράξη του Κοινοτικού Συμβουλίου ανακηρύχτηκε μέγας ευεργέτης της Σκιάθου.

Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02 π. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ motif02

Σκιαθίτης ιερομόναχος, κτίτωρ Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το 1794.

«Ο παπα-Γρηγόριος, ο ασκητής, είχε κατέλθει από τα υψηλά κράσπεδα του Άθω, μαζί με τον γέροντά του παπα-Νήφωνα, και με τριακοντάδα άλλην μοναχών. Έπλευσαν εις την γενέθλιον νήσον του Γρηγορίου, κ’ εκεί, εις το ρέμα, στης Αγαλλιανούς, έκτισαν ωραίον, θαυμάσιον μαναστήρι - πατριαρχικόν, σταυροπηγιακόν, και κοινοβιακόν - με περικαλλή, και λεπτοτάτης φιλοκαλίας ναόν.... Ο Χατζησταμάτης επέζησεν ολίγα έτη. Ο παπα-Γρηγόριος, υιός του εκ της πρώτης γυναικός, εκληρονόμησε και αφιέρωσεν εις το μοναστήρι του, όπου ηγουμένευσε δεύτερος μετά τον Νήφωνα, όλην την περιουσίαν του Χατζησταμάτη. Άπειρα κτήματα, χρήματα όσα είχαν περισσεύσει, επίσημα κειμήλια, ασημικά και χρυσά, αρχα'ί'κά έπιπλα, και σκεύη χάλκινα χιλίων οκάδων...»

«Το Χατζόπουλο» ΑΠΑΝΤΑ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ τ. Δ’ εκδ. ΔΟΜΟΣ

 


Ευεργέτες της Σκιάθου

Rachiotou_Aglaia
motif02

ΑΓΛΑΊ΄Α  ΡΑΧΙΩΤΟΥ
motif02

 

Γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 30/11/1870 και πέθανε στις 26/3/1958.

Προσέφερε στο Δήμο Σκιάθου τη οικία της, όπου στεγάστηκε για αρκετά χρόνια το Γυμνάσιο Σκιάθου και μετέπειτα ο Δήμος Σκιάθου την κατεδάφισε και ανήγειρε το κτίριο που σήμερα στεγάζεται η ΔΕΥΑΣ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης). Με δι-κά της έξοδα κατασκευάστηκε και το ρολόι του Αγίου Νικολάου.

Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02 ΕΛΕΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ motif02

Ελένη χήρα Κωνσταντίνου Χρήστου, το γένος Κων/νου Καρπέτου. Ο Δήμος Σκιάθου αποδέχθηκε τη δωρεά ενός οικοπέδου, εμβαδού 220τμ. (της Κοκκώνας το σπίτι), εντός πόλεως της Σκιάθου, το οποίο δώρισε για να κτιστεί Γηροκομείο.


Ευεργέτες της Σκιάθου
Moraitis_Georgios
motif02 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΊ΄ΤΗΣ motif02

Νικόλαος Μωρα'ίτης του Ιωάννου και της Καλλιόπης, με την από 15/1/1933 ιδιόχειρη διαθήκη του, διέθεσε στο Δήμο Σκιάθου την οικία του (αποτελούμενη από καταστήματα στο ισόγειο και τρεις ορόφους, όπου στεγάζεται το ξενοδοχείο «Έφεσσος») επί της οδού Αγ. Κων/νου 30 στην Αθήνα, για αγαθοεργό σκοπό. Ήταν γιατρός και απεβίωσε την 28/12/1936 στην Αθήνα.


Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02 ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΒΑΛΗ motif02

Φαρμακοποιός από Σκιαθίτισσα μητέρα. Μετά το θάνατό της η οικία της
(πρώην παλιά Αστυνομία) περιήλθε στην ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου). Η ΚΕΔ έχει παραχωρήσει στο Δήμο Σκιάθου το δημόσιο ακίνητο για πολιτιστικούς σκοπούς.


 
Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΩΡΑΊ΄ΤΗΣ motif02

Ο Γεώργιος Αλεξ. Μωρα'ί'της γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1873. Προερχόταν από την παλιά οικογένεια των Μωρα'ι'τέων, που ήρθαν στη Σκιάθο μετά τα Ορλωφικά από το Μυστρά του Μοριά και γεννάρχη τους είχαν τον παπά Διαμαντή. Ήταν συγγενής του Α. Παπαδιαμάντη.

Σπούδασε φαρμακοποιός  στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το 1895 εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθε στην Αλεξάνδρεια.

Το 1950 πρόσφερε σεβαστό ποσό σε λίρες Αγγλίας για την ύδρευση της ιδιαίτερης πατρίδας του Σκιάθου, της οποίας ανακηρύχτηκε μέγας ευεργέτης. Πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 1953.

Ο Γεώργιος Μωρα'ί'της υπήρξε εξαίρετος άνθρωπος με ανώτερο ήθος και με άσβεστη φλόγα επιστημονική, εμπορική, ελληνική και τίμησε στο εξωτερικό την πατρίδα του Σκιάθο και το ελληνικό όνομα..


Ευεργέτες της Σκιάθου
motif02          ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΛΑΤΗΣ motif02

Κων/νος Γαλάτης του Παναγιώτη και της Σοφίας, γεννημένος στη Σκιάθο στις 3/11/1923.

Υπήρξε Δ/ντής εταιρείας, κάτοικος Βοστόνης Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. Σύμφωνα με
νόμιμη διαθήκη του ο Δήμος Σκιάθου εγκαθίσταται στην κυριότητα, διαχείριση και εκμετάλλευση της ακινήτου περιουσίας του, ήτοι μιας διωρόφου οικίας κι ενός διωρόφου κτιρίου με εμπορικά καταστήματα και γραφεία στην οδό Παπαδιαμάντη.

Απεβίωσε το Φεβρουάριο του 2000 στη Βοστόνη.


kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή