flyer
logo

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/6/2017

Η Σκιάθος «μπήκε σε τροχιά» μείωσης της πλαστικής σακούλας.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εναρκτήριες δράσεις του προγράμματος ASAP (Active Skiathos Against Plastic bag) στη Σκιάθο, το τριήμερο 16-18 Ιουνίου. Το πρόγραμμα ASAP που χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «H Σκιάθος» έχει σαν στόχο τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο νησί, μέσα από την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων, και θα διαρκέσει 14 μήνες.

Η «καλή αρχή» έγινε την Παρασκευή 16 Ιουνίου στην παραλία Ξανέμου όπου και υλοποιήθηκε συμβολικός καθαρισμός από μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου δημοτικού σχολείου Σκιάθου, εκπροσώπους της τοπικής δημοτικής αρχής, του Ιδρύματος Thalassa, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Το Σάββατο, 17 Ιουνίου η τοπική κοινωνία της Σκιάθου, έδωσε το «παρών» σε συνάντηση ενημέρωσης για τους στόχους, τις δράσεις και τα επόμενα βήματα του προγράμματος A.S.A.P. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Ιδρύματος Thalassa, του Δήμου Σκιάθου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», των super market του νησιού, των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, του τοπικού σώματος Οδηγισμού, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ.ά. αποδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το ενδιαφέρον τους και ο τη δέσμευσή τους για τη βέλτιστη υλοποίηση του προγράμματος και τη μετατροπή της Σκιάθου σε νησί χωρίς πλαστικές σακούλες.

Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Σκιάθου, κ. Κωστής Γιαννίτσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», κ. Θοδωρής Τζούμας, η ειδική συνεργάτης του Δήμου Σκιάθου κα. Αγγελική Μύθη και η εκπρόσωπος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και επικεφαλής του προγράμματος Α.S.A.P. κα. Χριστίνα Γαρουφαλλιά. Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει «μοχλό ανάπτυξης» για τη Σκιάθο, αναδεικνύοντάς την ως «πράσινο» προορισμό που θα προσελκύσει περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού. Ο κ. Τζούμας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ευοίωνες προοπτικές του προγράμματος, χάρη στην ήδη αναπτυγμένη περιβαλλοντική ευαισθησία των κατοίκων της Σκιάθου. Τέλος, η κα. Γαρουφαλλιά υπογράμμισε ότι «θεμέλιος λίθος» για την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας και καθημερινών πρακτικών, στόχος για την επίτευξη του οποίου, απαιτείται χρόνος και συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης.
Παρακολουθήστε τα πλάνα από τη συνέντευξη τύπου εδώ 
Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Αλόννησο, όπου συνεχίζεται το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», προκειμένου να υπάρξει δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στα δύο γειτνιάζοντα νησιά.

Επόμενα βήματα, μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σκιάθο, θα είναι η αποτύπωση των απόψεων κατοίκων, επιχειρηματιών κι επισκεπτών μέσα από τη συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων και η συνέχιση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τους, μέσα από τη διάχυση του προγράμματος.

Ευχαριστούμε θερμά την Hellenic SeaWays για την μετακίνηση των εκπροσώπων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τον κ. Αλέξανδρο Ευσταθίου (πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου και ιδιοκτήτη του τουριστικού γραφείου Dolphin of Skiathos) για τη φιλοξενία, τον κ. Νίκο Παππά για τη μετακίνηση των μαθητών στην παραλία Ξάνεμος για τη δράση καθαρισμού και τον κ. Δημήτρη Κολιάκο για την παραχώρηση του χώρου στο καφενείο Μπούρτζι, για τη συνέντευξη τύπου.

Περισσότερες πληροφορίες

Λουκία Καλαϊτζή

Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

.">press@medsos.gr

210 8228795
hor

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή