Στον Δήμο Σκιάθου ταξίδεψε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης τσιγάρων “Γόπα Project” του Οργανισμού Common Seas. Ήδη 10 κουτιά ανακύκλωσης αποτσίγαρων έχουν τοποθετηθεί σε όλο το παραλιακό μέτωπο και σε κεντρικές στάσεις λεωφορείων.

P8060286Το πρόγραμμα καλεί τους καπνιστές να ψηφίσουν με τη γόπα τους απαντώντας σε μία ερώτηση, που συνήθως αλλάζει κάθε 15 μέρες, μία από τις δύο απαντήσεις που αναγράφονται στο κουτί ανακύκλωσης. Οι ερωτήσεις έχουν κοινωνικό ή περιβαλλοντικό περιεχόμενο, εμπνέονται από την επικαιρότητα και περιστρέφονται γύρω από τον αθλητισμό, τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ενώ πολλές έχουν χιουμοριστικό χαρακτήρα. Τα αποτσίγαρα συγκεντρώνονται πίσω από δύο διάφανες στήλες, ενώ το ύψος τους δείχνει ποια απάντηση είναι η πιο δημοφιλής. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανακύκλωση των συλλεγόμενων αποτσίγαρων από τους περαστικούς. Τα συλλεγόμενα αποτσίγαρα, μέσω του προγράμματος, εξάγονται προς ανακύκλωση σε εταιρεία ανακύκλωσης. Σε διαδικασία κομποστοποίησης προωθούνται ο καπνός, το χαρτί και η στάχτη, ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Το «γόπα project» υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Σκιάθου με τον Οργανισμό Common Seas για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά και του ενημερωτικού περιβαλλοντικού προγράμματος plasΤICK στους ξενοδόχους σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου.

P8070412Ο Οργανισμός Common Seas συνεργάζεται με κυβερνήσεις, συμβούλια, επιχειρήσεις, τοπικούς φορείς και σχολεία για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας μέσα από στοχευμένες περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα κατόπιν έρευνας και επιτόπιας εργασίας από μία διεθνή ομάδα επιστημόνων, ερευνητών, ειδικών σε θέματα πολιτικής, επικοινωνιακών και επαγγελματιών αλλαγής συμπεριφοράς.

«Το πρόγραμμα Γόπα Project ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας προς την ανακύκλωση. Πρόκειται για μία ενέργεια που εκτός από την καθαριότητα φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Common Seas, υπολογίζεται ότι μέσω της δράσης ανακυκλώνονται περισσότερα από 250.000 αποτσίγαρα τον χρόνο. Καλούμε, λοιπόν, τους κατοίκους και επισκέπτες της Σκιάθου να «ψηφίσουν» με τη γόπα τους, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος. H καθαριότητα και η ανακύκλωση αποτελούν βασικούς πυλώνες της προσπάθειας του Δήμου για τον πολιτισμό της καθημερινότητας και προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί και το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα» δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας. .

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή