Η Λυρική στην Σκιάθο
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου, συνεχίζοντας την συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή διοργάνωσε και φέτος Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, από το πλούσιο πρόγραμμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Ε. Λ. Σ.
Πρόκειται για ένα άνοιγμα της Λυρικής Σκηνής στο ευρύ κοινό, μέσα από δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και την μουσική παιδεία.
Οι Εκπαιδευτικές δράσεις ξεκίνησαν ευθύς αμέσως μετά το Πάσχα και διήρκησαν ένα μήνα. Πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα. Το Rosa Das Rosas για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και το Τικιτάκ τικιτάκ που απευθύνονταν σε ενήλικες .
Μια ομάδα έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών ανέλαβε να εισάγει μικρούς και μεγάλους στη δημιουργική διαδικασία παραστάσεων μουσικού θεάτρου. Τα δύο Εργαστήρια ολοκλήρωσαν τα προγράμματα τους και τα παρουσίασαν στο ευρύ κοινό, πλαισιωμένα από μικρό μουσικό σύνολο, την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Μαΐου αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Δ΄, Ε΄ και Στ΄ Τάξης είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ευρωπαϊκή μουσική του Μεσαίωνα. Μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα παιδαγωγικά εργαλεία, οι μουσικοπαιδαγωγοί της Λυρικής Σκηνής γνώρισαν στους μαθητές τη Μεσαιωνική μουσική, συνδέοντάς την με την παραδοσιακή μουσική, διευρύνοντας παράλληλα τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες των παιδιών. Το Rosa Das Rosas πέτυχε να αφυπνίσει την δημιουργικότητα και τη φαντασία των μαθητών, επενδύοντας στον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών. Συμμετείχαν 210 μαθητές από το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου, αριθμός αρκετά μεγάλος που δείχνει αφενός το ενδιαφέρον των μαθητών αλλά και την επιτυχία του προγράμματος.
Το εργαστήριο Rosa Das Rosas σχεδίασαν και υλοποίησαν οι μουσικοπαιδαγωγοί Ζωή Δημοπούλου, Κατερίνα Νταμάνη, Ειρήνη Μπιλίνη- Μωραΐτη και Αλίκη Σιούστη. Οι μαθητές διδάχθηκαν και παρουσίασαν με τον δικό τους τρόπο τέσσερα κοσμικά τραγούδια του ευρωπαϊκού μεσαίωνα και της προφορικής παράδοσης της μεσογείου, στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στην ιστορία και στα διαχρονικά και πανανθρώπινα θέματα. Μουσική της λατρείας, της αφήγησης, της αγάπης και του γλεντιού, με χρήση body percussion, κρουστών οργάνων, και συνοδεία βιόλας και ταμπουρά. Τα αποτελέσματα των Εργαστηρίων των δύο Σχολείων παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό την Πέμπτη 25 Μαΐου, στις 4:00μ.μ. και 5:00μ.μ. διαδοχικά, στην κατάμεστη αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, υπό το ενθουσιώδες χειροκρότημα όσων απήλαυσαν τις παραστάσεις τους. Οι μαθητές παρουσίασαν τα εξής 4 τραγούδια:1. Rosa das Rosas, Ρόδο των ρόδων, Cantigas de Santa Maria. 2. Tres hermanikas eran, Ήταν τρεις αδερφούλες, παραδοσιακό σεφαραδίτικο Ρόδου.3. Στου βοριά το μπαλκονάκι, παραδοσιακό κυκλαδίτικο Μήλου.4. Bache bene venies, Βάκχε, καλωσόρισες, Carmina Burana.
Το Εργαστήριο Ενηλίκων Τικιτάκ Τικιτάκ, εμπνευσμένο από την Ελληνική Οπερέτα και φθάνοντας ως τον Αττίκ, πρόσφερε σε όσους συμμετείχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Μέσα από προφορικά παιχνίδια αφήγησης και ασκήσεις δημιουργικής γραφής, αλλά και μουσικοκινητικές δραστηριότητες μοιράσματος και ενδυνάμωσης της ομάδας, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με σπουδαία καλλιτεχνικά έργα από το παρελθόν, τα οποία και διάνθισαν με δικές τους προσωπικές μουσικές αναγνώσεις και ιστορίες. Από τη βιωματική διαδρομή τους στην πολυαγαπημένη ελληνική οπερέτα προέκυψε μία καινούρια παράσταση μουσικού θεάτρου, διανθισμένη από τις αφηγήσεις τους. Το Εργαστήριο Τικιτάκ Τικιτάκ, σε σχεδιασμό Κικής Κέρζελη, υλοποιήθηκε από τις μουσικοπαιδαγωγούς Κατερίνα Νταμάνη, Ζωή Δημοπούλου και Αλίκη Σιούστη, και πραγματοποίησε παράσταση την Παρασκευή 26 Μαΐου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Μπούρτζι. Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο κλεινόν άστυ των αρχών του 20ου αιώνα και την οπερέτα, με συνοδεία βιόλας, κιθάρας και ακορντεόν.
Κορωνίδα των φετινών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Σκιάθο απετέλεσε το μοναδικό Γκαλά Λυρικού τραγουδιού, το οποίο έλαβε χώρα την Κυριακή 28 Μαΐου το απόγευμα, στο Ανοικτό Θέατρο Μπούρτζι. Οι διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Βασιλική Καραγιάννη και Γιάννης Χριστόπουλος, πρόσφεραν στο φιλόμουσο ακροατήριο μια εξαιρετική μουσική πανδαισία. Η ταλαντούχα σοπράνο κολορατούρα Βασιλική Καραγιάννη και ο αναγνωρισμένος τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος ερμήνευσαν με τις στεντόρειες φωνές τους άριες και ντουέτα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες των περίφημων συνθετών Βέρντι (Τραβιάτα), Ντονιτσέττι (Λούτσια Ντι Λαμμερμούρ), Όφενμπαχ (Τα παραμύθια του Χόφμαν), Πουτσίνι (Μποέμ, Τζάννι Σκίκκι), Σακελλαρίδη (Βαφτιστικός) καθώς και τραγούδια των Λαμπελέτ (Η Ανθοστεφάνωτη), Tosti (L’ alba Separa) και Ροδίου (Για σένα ζω…). Στο πιάνο τους συνόδεψε ο περίφημος πιανίστας Φρίξος Μόρτζος.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους Διευθυντές των Σχολείων, την κ. Δήμητρα Συκιώτου (1ο Δημοτικό) και κ. Παρασκευά Τελλίδη (2ο Δημοτικό) για την άψογη συνεργασία και την οργάνωση των τμημάτων, όπως και τους δασκάλους των παιδιών για την συνεργασία τους, καθώς και τους διευθυντές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σκιάθου κ. Γιάννη Ζήκο (Γυμνάσιο Σκιάθου) και Λεωνίδα Τζαβαλιά (Λύκειο Σκιάθου) για την παραχώρηση της Αίθουσας Εκδηλώσεων Γυμνασίου Λυκείου.
Ο Δήμος Σκιάθου ευχαριστεί θερμά τον Αλέξανδρο Ευσταθίου Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και ιδιοκτήτη του τουριστικού πρακτορείου Dolphin of Skiathos για την δωρεάν παραχώρηση της φιλοξενίας των εκπαιδευτών και συντελεστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ευχαριστεί ακόμα τους εθελοντές και συνεργάτες του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Σκιάθου, κ. Δέσποινα Άννη, Ματούλα Χονδρονικολή, Χαρά Πασχάλη, Νίνα Μαστοράκη και Κωνσταντίνο Κουτούμπα για την υλική και προσωπική τους συνεισφορά στην διοργάνωση των δράσεων.
Οι Δράσεις ήταν συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητικού Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Σκιάθου.