ΛΕΝΑ ΑΚΛΑΙΟΥ ΑΦΙΣΑ

Με αφορμή την Επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ιωνίας, ο Δήμος Σκιάθου, διοργανώνει την , με ελεύθερη είσοδο,

Τρεις εξαιρετικοί καλλιτέχνες, η ερμηνεύτρια Λένα Αλκαίου και οι ηθοποιοί Ευτυχία Φαναριώτη και Γιάννης Κρητικός αναλαμβάνουν να μας σεργιανίσουν σε μεγάλες και διαχρονικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, τόσο του νεώτερου όσο και του παραδοσιακού. Με φόντο ένα καπηλειό, δύο πρόσφυγες αφηγούνται τον καημό τους στην αοιδό που μέσα από τα τραγούδια της δίνει την κάθαρση στα αναπάντητα ερωτήματα του πόνου που δημιουργεί ο ξεριζωμός, αλλά και την προσδοκώμενη αισιοδοξία για το μέλλον. Ένα ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες, μια περιδιάβαση στα δεινά του Ελληνισμού. Πόντος, Σμύρνη, Κύπρος, Αρμενία, καημοί της Ελλάδας, καημοί της γης. Μια παράσταση βασισμένη σε μιαν ιδέα της Αθηνάς Τσαμαδού και κείμενα του Κώστα Μπαλαχούτη.

Μέσα από συγκλονιστικές ερμηνείες και ανάγλυφες δραματοποιημένες αναφορές, σαν να είχαν λαλιά οι Αλησμόνητες Πατρίδες, που θεριεύει και δημιουργεί πολιτισμό απαράμιλλης αξίας και ομορφιάς, επιχειρείται ένα νοερό ταξίδι επιστροφής. Ένα ταξίδι στις μουσικές δημιουργίες που αποτύπωσαν το δράμα του Ξεριζωμού αλλά και τις αιώνιες αλήθειες της ζωής και μαζί τις χαρές, τους έρωτες και τα όνειρα των ανθρώπων, τον αγώνα και τις προσδοκίες για μια καλύτερη μοίρα όταν βρισκόντουσαν στη γη που πίστευαν πως θα ζούσαν παντοτινά.

Η καρδιά μου η πατρίδα μου”, αποτελεί ένα πανόραμα του Ελληνικού τραγουδιού αλλά και των συγγενικών δεσμών του με τη μουσική των λαών της Δύσης και της Ανατολής, που ενώνει με αξιώσεις και συγκίνηση αληθινή, το χτες με το σήμερα. Οι μουσικές επιλογές καλούνται να αναδείξουν την ιστορία του τόπου μας στο διάβα των καιρών. Τον διωγμό, την τραγωδία αλλά και την φλόγα της αναγέννησης και της ελπίδας μέσα απ’ την καταστροφή.

Η Μουσικοθεατρική παράσταση “Η καρδιά μου η πατρίδα μου”, είναι αφιερωμένη στις αιχμάλωτες πατρίδες, τις χαμένες, αλησμόνητες πατρίδες που όμως ζουν μέσα μας. Ένα ταξίδι στον Πόντο, την Σμύρνη, την Κύπρο και την Αρμενία, τόποι όπου ο ελληνισμός άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του και γέννησε μουσικές που φτάνουν στο σήμερα. Η παράσταση είναι διανθισμένη με κείμενα αλλά και οπτικά εφέ και εικαστικό περιβάλλον που μας μεταφέρει σε κάθε τόπο, σε μνήμες και εικόνες.

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

1821

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή