Με μεγάλη μας χαρά καλούμε όλους τους γονείς στην τελική παρουσίαση των “ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ”. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, 4μμ-6μμ, στο κλειστό γήπεδο του Δήμου Σκιάθου, και θα λάβουν μέρος όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στα εργαστήρια!
Από τα μέσα Νοεμβρίου και για 4 εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικά εργαστήρια χορού και μουσικής στο νησί της Σκιάθου. Τα εργαστήρια οργανώθηκαν από την Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ (Αθήνα) σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Στα εργαστήρια χορού και μουσικής έλαβαν μέρος συνολικά πάνω από 80 παιδιά της Σκιάθου, ηλικίας 4 έως 17 ετών!
«Τέχνη από όλους για όλους» - αυτή είναι η γνωστή αρχή της κοινωνικοπολιτιστικής εκπαίδευσης, την οποία η χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού Φαίδρα Πισιμίση και ο παιδαγωγός πολιτιστικής εκπαίδευσης και μουσικός, Ben Lowinski, έκαναν αποστολή τους στο νησί της Σκιάθου.
Κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών εγαστηρίων τα παιδιά και οι νέοι της Σκιάθου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το σύγχρονο χορό, να διευρύνουν το κινησιολογικό τους λεξιόγιο, να ανακαλύψουν τις σωματικές του δυνατότητες, να αναπτύξουν τις δικές τους χορογραφίες, να αποκτήσουν τις μεθόδους καλλιτεχνικής συνεργασίας με τους συμμαθητές τους, να γνωρίσουν τις βασικές γνώσεις της μουσικής και τους διαφορετικούς τρόπους ψηφιακής σύνθεσης (digital music production), να πειραματιστούν με διαφορετικά ήδη μηχανημάτων ψηφακής μουσικής και να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά κομμάτια. «Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τις διαδικασίες ανάπτυξης που μπορούν να παρατηρηθούν στους συμμετέχοντες σε μόλις τέσσερις εβδομάδες εκπαιδευτικών εργαστηρίων χορού και μουσικής, πώς αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους και πώς αναπτύσσονται τα παιδιά μαζί ως ομάδα.» επεσήμανε ο Ben Lowinski, δάσκαλος μουσικής.
Ύστερα από συζητήσεις με τους συμμετέχοντες των εργαστηρίων, για τα περισσότερα παιδιά ένα είναι ήδη σίγουρο: ο χορός και η μουσική θα παραμείνουν μέρος της ζωής τους. «Ήταν υπέροχο να δουλέψω με τα παιδιά της Σκιάθου. Το νησί και ο Δήμος Σκιάθου μας υποδέχτηκαν για ακόμη μια φορά με μεγάλη αγκαλιά κι εμπιστοσύνη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που τόσα πολλά παιδιά ανακάλυψαν την αγάπη τους για τον χορό και τη μουσική και θέλουν να συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με τις τέχνες και στο μέλλον», δήλωσε η Φαίδρα Πισιμίση, δασκάλα χορού.
Ανεξάρτητα από το αν ήταν η πρώτη τους επαφή με το χορό και τη μουσική ή είχαν ήδη προηγούμενη εμπειρία, όλα τα παιδιά και οι νέοι της Σκιάθου συνεργάστηκαν με σεβασμό κι αλληλεγγύη μεταξύ τους με κοινό στόχο τη δημιουργία χορογραφιών και μουσικών κομματιών. Οι χορογραφίες και τα μουσικά κομμάτια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στο κλειστό γήπεδο Σκιάθου, 16:00-18:00, όπου γονείς, συγγενείς και φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν τις δημιουργίες όλων των συμμετεχόντων. Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του covid-19 (θεατές με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).
Τα παιδιά και οι γονείς έχουν ήδη εκφράσει την έντονη επιθυμία τους να ξανά πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια χορού και μουσικής. “Αν και χειμώνας, ήταν ο πιο ωραίος μου μήνας γιατί έμαθα τόσους πολλούς χορούς και έφτιαξα μια χορογραφία που μου αρέσει πολύ! Ανυπομονώ να τη δείξω την Κυριακή στους γονείς μου!” (Μαθήτρια Γ Δημοτικού).
Η Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ, μαζι με τους δασκάλους των εργαστηρίων Φαίδρα Πισιμίση και Ben Lowinski, θα συνεχίσουν την επιτυχημένη και δημιουργική συνεργασία τους με το Δήμο Σκιάθου και το Δήμαρχο κο Θοδωρή Τζούμα, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν και στο μέλλον ευκαιρίες να ανοιχθούν ακόμη περισσότερο οι καλλιτεχνικοί και δημιουργικοί τους ορίζοντες.
Η Φαίδρα Πισιμίση γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια το 1987 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά την απόκτηση του Διπλώματος Χορού από την Επαγγελματική Σχολή Χορού «Δέσποινα Γρηγοριάδου» στην Αθήνα το 2008, εργάστηκε ως χορεύτρια σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες χορού της Ελλάδα, όπως «Materia Dance Company», «Echodrama Dance Company», «Allahoo Performing Arts Company. " και "Pink Fluid Dance Company". Το 2009 αποφοίτησε από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πτυχίο στα Παιδαγωγικά (Άριστα). Μετακόμισε στη Γερμανία το 2011, όπου εργάζεται έκτοτε ως χορευτρια και χορογράφος σε καταξιωμένες ευρωπαϊκές ομάδες χορού, όπως «Theater der Klänge», «Deutsche Oper am Rhein» (Όπερα του Ντύσσελντορφ), «Theater Dortmund», «Theatre Bonn», « Tanztheater Erfurt - Ester Ambrosino, "Projekt.il", "Rita Aozane Bilibio", "Waltraud900" κ.λπ. Από το 2018 συνεργάζεται ως χορογράφος και εισηγήτρια εργαστηρίων χορού με το "ZAKK - Center for Action, Culture and Communication » και το «Κρατικό Θέατρο του Ντύσσελντορφ» σε διεθνώς βραβευμένα έργα διαπολιτισμικής ένταξης. Τα τελευταία χρόνια οργανώνει ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής καλλιτεχνών μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας.
Ο Benjamin Lowinski είναι Διευθυντής καλλιτεχνικών προγραμμάτων και Εκπαιδευτής σε θέματα πολιτισμού. Ζει και εργάζεται στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Hochschule Niederrhein (Mönchengladbach) με B.A. στην “Πολιτιστική Παιδαγωγική”. Το 2015, όταν τελείωσε τις πρώτες του σπουδές του στη Νομική στο Heinrich Heine University του Ντύσσελντορφ, άρχισε να εργάζεται σαν Συντονιστής Προγραμμάτων στο ΖΑΚΚ (Zentrum für Aktion, Kultur und Kommunikation – Κέντρο για Δράση, Πολιτισμό και Επικοινωνία). Ήταν ο συντονιστής (project coordinator) του πολιτιστικού προγράμματος “zakk findet Stadt” και του προγράμματος “Rap Lab” (μια σειρά εργαστηρίων χορού και μουσικής για περιθωριοποιημένα νεαρά άτομα). Το 2016 έγινε ο επικεφαλής (project leader) του προγράμματος “zakk findet Stadt”. Από το 2017 εργάζεται σαν επικεφαλής προγραμμάτων (project leader) για διάφορα πολιτιστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά πρότζεκτ του ZAKK, όπως το “Refugees Welcome”, ένα διετές πολιτιστικό πρόγραμμα αλληλεγγύης, και το “Update”, ένα τριετές χορευτικό και μουσικό πρόγραμμα για νεαρά περιθωριοποιημένα άτομα. Ο ρόλος του σαν επικεφαλής του προγράμματος “Update” είναι να συντονίζει διάφορους διεθνείς καλλιτέχνες και youth workers και να διοργανώνει εβδομαδιαία μουσικά και χορευτικά εργαστήρια για νέους που πρόσφατα ήρθαν στη Γερμανία σαν πρόσφυγες και μέσω πολιτιστικής και κοινωνικής εκπαίδευσης να διευκολυνθεί η ένταξή τους στο νέο περιβάλλον. Από το 2018, συμμετέχει σε προγράμματα Erasmus+ σαν πολιτιστικός εκπαιδευτής, αλληλεπιδρώντας με διεθνείς καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.