Τους τελευταίους μήνες πολλοί από εμάς έχουμε γίνει αυτόπτες μάρτυρες ενός θλιβερού και ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου που λαμβάνει χώρα στα πευκοδάση του νησιού μας. Συγκεκριμένα τμήματα της κόμης των δένδρων ξεραίνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα με ρυθμό ιδιαίτερα γρήγορο αποκτώντας κόκκινο χρώμα.

Αιτία του φαινομένου είναι τα φλοιοφάγα έντομα της οικογένειας Curculionidae με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda entomoένα μαύρο σκαθάρι το οποίο ζει και τρέφεται στο φλοιό των πεύκων, γνωστό στους ειδικούς από παλιά, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια λόγο της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών έχει αυξήσει τους πληθυσμούς του.

Ήδη στο γνωστό δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης έχει νεκρώσει 3.500 στρέμματα πευκόφυτης έκτασης , δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει. Πριν λίγες μέρες το δασαρχείο Θεσσαλονίκης έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η υλοτόμηση των ξερών και ημίξερων δέντρων.

Επίσης πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος όπως στην περιοχή της Θάσου και της Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας η αντιμετώπιση του προβλήματος βασίζεται στην απομάκρυνση των προσβεβλημένων δέντρων και όχι στην χημική καταπολέμηση με εντομοκτόνα.

Προσωπικά, σαν πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος του Δήμου Σκιάθου, επικοινώνησα με τον Δασάρχη Σκοπέλου , με τον Δασολόγο του Δήμου καθώς και με το Ίδρυμα Δασικών Ερευνών για να ζητήσω τη βοήθεια τους σχετικά με τις διαδικασίες που προβλέπονται για την απομάκρυνση των ξερών δένδρων.

FaLang translation system by Faboba