ben1
Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Σκιάθος» πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 στις 19:00 στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, μία συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», του Μουσείου Μπενάκη, του Δημοτικού Οργανισμού
Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου και της Περιφέρεια Θεσσαλίας και η οποία θα διαρκέσει έως 29 Οκτωβρίου 2023.

benΗ επιμελήτρια της έκθεσης Μουσείο Μπενάκη, Αλίκη Τσίργιαλου, δήλωσε «Τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκαν το 1973. Συγκεντρώθηκε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από δωρεές και αγορές και κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, αναλάβαμε να δούμε πως έχει φωτογραφηθεί η Σκιάθος τη μεταπολεμική περίοδο. Προς μεγάλη μας έκπληξη, καθότι δεν το περιμέναμε, αναδείχθηκε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, είτε από επαγγελματίες είτε από ερασιτέχνες φωτογράφους, που απεικονίζει τη Σκιάθο τη μεταπολεμική περίοδο μέσα από φωτογραφικές εμπειρίες. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και συγκινημένοι για αυτήν τη σπάνια συλλογή και για την εκθεσιακή της παρουσίαση στη Σκιάθο.»

Πρόκειται για μία φωτογραφική περιήγηση μέσα από τις μοναδικές συλλογές του Μουσείου Μπενάκη που στόχο έχει να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώθηκε το νησί των Σποράδων κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Επαγγελματίες φωτογράφοι, όπως ο Δημήτρης Χαρισιάδης, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Σπύρος Μελετζής, ο Διονύσης Λούγαρης, ο Κίμων Ραφαηλίδης και ο Εμμανουήλ Διακάκης, καθώς και δεινοί ερασιτέχνες του είδους, μεταξύ των οποίων ο ζωγράφος Γιώργος Μανουσάκης, ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης και ο συγγραφέας και βιβλιοθηκονόμος, Κυριάκος Ντελόπουλος, επανέρχονται στον ίδιο τόπο και ανταλλάσσουν νοερά τις φωτογραφικές τους εμπειρίες. Μέσα από την αναπόφευκτα συγκριτική μελέτη του έργου τους παρατηρούνται ομοιότητες αλλά και διαφορές στις οπτικές τους επιλογές, όπως άλλωστε αυτές εκφράζονται στο σύνολο της εργασίας τους. Η παρούσα έκθεση δεν αποτελεί μια διεξοδική αποτύπωση του νησιού της Σκιάθου. Είναι μόνο μια από τις πολυάριθμες εκδοχές που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μελετώντας τη φωτογραφική συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

 ben2

«Είναι η πέμπτη συνεργασία που γίνεται με το Μουσείο Μπενάκη στη Σκιάθο και φιλοξενείται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού. Είχε ξεκινήσει με τον Πολιτιστικό Σύλλογο το 2015. Με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου έχουν προηγηθεί δύο σπουδαίες εκθέσεις, η έκθεση φωτογραφίας του Χέντερσον το 2019 και η εικαστική έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος- Γκίκας Χαρακτικά» το 2022. Είναι μία μοναδική και ιδιαίτερα τιμητική παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη που αφορά αποκλειστικά τη Σκιάθο. Βλέπουμε για πρώτη φορά εικόνες από το νησί τη μεταπολεμική περίοδο, που μας συγκινούν. Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Μπενάκη, την επιμελήτρια της έκθεσης, Αλίκη Τσίργιαλου και όλους της συντελεστές για τη σπουδαία και τιμητική αυτή παραγωγή, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»,Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου και τον οικοδεσπότη πατέρα Ιωσήφ Κατσούρα για την φιλοξενία της έκθεσης στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού.» δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.

ben222Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»,Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά η συνεργασία με το εμβληματικό Μουσείο Μπενάκη. Δίνεται έτσι η δυνατότητα το κοινό να έρθει σε επαφή με τα σπουδαία εκθέματά του και να γνωρίσει τη Σκιάθο μεταπολεμικά μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Στο πλαίσιο τηςέκθεσης ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου προέβη σε αυτοτελή έκδοση ομότιτλου λευκώματος που περιλαμβάνει 98 φωτογραφίες. Το λεύκωμα διατίθεται στο Σπίτι-Μουσείο Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πατερ Ιωσήφ Κατσούρας, ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, Ματούλα Παπαδούλια, η υπεύθυνη του φωτογραφικού αρχείου και επιμελήτρια της έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη, Αλίκη Τσίργιαλου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»,Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ματούλα Χονδρονικολή, Γιώργος Αντωνίτσας, Δημήτρης Διολέττας, και πλήθος πολιτών.

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή