oikon1
Τα εγκαίνια του «Σπίτι – Μουσείο Ζήση Οικονόμου» πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 στις 20:00, παρουσία της ανιψιάς του, Ζωής Οικονόμου.

oik1Ο Ζήσης Οικονόμου, (Σκιάθος, 25 Απριλίου 1911 – Σκιάθος, 3 Αύγουστος 2005) o Σκιαθίτης πολυταξιδεμένος και πολύγλωσσος ποιητής  και φιλόσοφος, βραβεύτηκε το 1977 από την Ακαδημία Αθηνών και το 1995  τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης. Tοποθετείται στη μεσοπολεμική γενιά των ελλήνων ποιητών και η ποιητική του πορεία κάλυψε μια ευρεία θεματική και υφολογική περιοχή. 

Με τη δημόσια διαθήκη του  κληροδότησε στον Δήμο Σκιάθου, μεταξύ άλλων, το πατρικό του για την πολιτιστική αξιοποίησή του. Το κληροδότημα αποκαταστάθηκε από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας ΠΕΠ 2007-2013 και το 2022  ο Δήμος Σκιάθου με χρηματοδότηση από τον ΔΟΑΠΝ  διαμόρφωσε την οικία του σε «Σπίτι - Μουσείο Ζήση Οικονόμου»,  χρησιμοποιώντας  την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας,  καλώντας, έτσι το κοινό να γνωρίσει τον ίδιο και το έργο του,  μέσα από μία διαδρομή 13 «συναντήσεων»  με τον σπουδαίο ποιητή και συγγραφέα.

oik3Η κα Ζωή Οικονόμου δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη που μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια και πολλές προσπάθειες, το σπίτι του Ζήση Οικονόμου διαμορφώθηκε σε μουσείο, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία του ίδιου.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι που αποδίδουμε ένα μουσείο στην τοπική κοινωνία και στον επισκέπτη. Ένα σπουδαίο μουσείο, αφού αφορά έναν σπουδαίο Έλληνα και Σκιαθίτη εκπρόσωπο του πολιτισμού, τον Ζήση Οικονόμου. Ένα μουσείο που ενισχύει την πολιτιστική κληρονομιά της Σκιάθου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κα Ζωή Οικονόμου για τις άοκνες προσπάθειές της όλα αυτά τα χρόνια, τον κον Leo Mergel, Γερμανόφωνο φίλο του Ζήση Οικονόμου και του έργου του, που βοήθησε σε αυτή την προσπάθεια και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου, που προχώρησε στην δαπάνη για την περιήγηση μέσα από μία διαδρομή 13 «συναντήσεων»  με τον σπουδαίο ποιητή και συγγραφέα με τη χρήση της τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας» δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.oik2

Τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος παπα - Γιώργης Σταματάς ενώ παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, Ματούλα Παπαδούλια ο Δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, Άγγελος Ξηντάρης, η Δημοτική Σύμβουλος Ματούλα Χονδρονικολή, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Πασχάλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκιάθου, Χρήστος Δημητριάδης, και πολλοί δημότες και φίλοι της Σκιάθου.

oik4 

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή