Φωτογραφική έκθεση

Σκιάθος. Μια φωτογραφική περιήγηση μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 18/6 – 29/10/2023

 ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΚΙΑΘΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ελ

Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 και ώρα 19.00 εγκαινιάζεται στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η έκθεση με τίτλο Σκιάθος. Μια φωτογραφική περιήγηση μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», το Μουσείο Μπενάκη, ο Δήμος Σκιάθου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκαν πριν από πενήντα χρόνια με σκοπό τη διάσωση της, παραμελημένης έως τότε, φωτογραφικής μας κληρονομιάς. Έκτοτε, το Τμήμα ως αποθετήριο οπτικής μνήμης, συγκέντρωσε έναν θησαυρό εικόνων που φιλοτέχνησαν επαγγελματίες φωτογράφοι και δεινοί ερασιτέχνες του μέσου, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στον ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 1850 έως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, το προσωπικό των Φωτογραφικών Αρχείων αναδύθηκε στο πλούσιο υλικό του Τμήματος προκειμένου να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώθηκε το νησί των Σποράδων κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.

Ανάλογες έρευνες στα αρχεία του Τμήματος, αποκαλύπτουν, σχεδόν πάντα με έκπληξη, τις παράλληλες διαδρομές των φωτογράφων, τα κοινά σημεία που επισκέφθηκαν και τα όμοια θέματα που απασχόλησαν τον φακό τους. Επαγγελματίες φωτογράφοι, όπως ο Δημήτρης Χαρισιάδης, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Σπύρος Μελετζής, ο Διονύσης Λούγαρης, ο Κίμων Ραφαηλίδης και ο Εμμανουήλ Διακάκης, καθώς και δεινοί ερασιτέχνες του είδους, μεταξύ των οποίων ο ζωγράφος Γιώργος Μανουσάκης, ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης και ο συγγραφέας και βιβλιοθηκονόμος Κυριάκος Ντελόπουλος, επανέρχονται στον ίδιο τόπο και ανταλλάσσουν νοερά τις φωτογραφικές τους εμπειρίες. Μέσα από την αναπόφευκτα συγκριτική μελέτη του έργου τους παρατηρούνται ομοιότητες αλλά και διαφορές στις οπτικές τους επιλογές, όπως άλλωστε αυτές εκφράζονται στο σύνολο της εργασίας τους. Η παρούσα έκθεση δεν αποτελεί μια διεξοδική αποτύπωση του νησιού της Σκιάθου. Είναι μόνο μια από τις πολυάριθμες εκδοχές που θα μπορούσε να δημιουργηθεί μελετώντας τη φωτογραφική συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Δημοτικός Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Σκιάθου προέβη σε αυτοτελή έκδοση ομότιτλου λευκώματος, με κείμενα του Δημάρχου Θοδωρή Τζούμα, του Πλοιάρχου Ε.Ν. και Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Σκιάθου Γιάννη Θ. Παρίση και της υπεύθυνης των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Αλίκης Τσίργιαλου. Η έκδοση περιλαμβάνει 98 φωτογραφίες, σχεδιάστηκε από την Ελίζα Κοκκίνη από την IndigoGraphics και εκτυπώθηκε από την REDPEAR. Το λεύκωμα διατίθεται στο Σπίτι-Μουσείο Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.

Συντελεστές έκθεσης

 

Επιμέλεια: Αλίκη Τσίργιαλου, Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Συντονισμός: Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου

Ψηφιοποίηση και επεξεργασία φωτογραφιών: Λεωνίδας Κουργιαντάκης, Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Εκτύπωση έργων: Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Παρουσίαση έργων: Ντέση Γρίβα
ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΚΙΑΘΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ en

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή