1ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σκιάθου

Μετά από 11 χρόνια επανασυστάθηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σκιάθου, μια δέσμευση της δημοτικής αρχής και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που βρήκε ανταπόκριση σε πάνω από 100 μέλη μέχρι σήμερα.                                                                              

Η πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής, στις λιτανείες της Πολιούχου Παναγίας Εικονίστριας στις 20 και 21 Νοεμβρίου, συγκίνησε ιδιαίτερα και έδωσε τη δέουσα λαμπρότητα στη σημαντικότερη μέρα της ορθοδοξίας για τη Σκιάθο. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις, στις 7 Δεκεμβρίου στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, στις 18 Δεκεμβρίου στο Μπούρτζι στη συναυλία που δόθηκε σε συνεργασία με την χορωδία του Γυμνασίου Σκιάθου υπό την Δ/νση της καθηγήτριας Ειρήνης Πιταράκη και της Βυζαντινής χορωδίας υπό την Δ/νση του Κωνσταντίνου Κουτούμπα, στις 24 και 31 Δεκεμβρίου για τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα σοκάκια του νησιού και στις 6 Ιανουαρίου για την απόδοση τιμών στον Αγιασμό των υδάτων. Οι δράσεις των τμημάτων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Σκιάθου συνεχίζονται και θα είναι έντονη η παρουσία τους στις επετείους και στις εκδηλώσεις. Για την επίτευξη του αποτελέσματος, τα μέλη που απαρτίζουν το τμήμα της Φιλαρμονικής, σε μικρό χρονικό διάστημα, με την καθοδήγηση του εμπνευσμένου μαέστρου Θέμη Σαμαντζή, αφιέρωσαν πολλές ώρες για εντατικές πρόβες, παρόλο τις πολλές υποχρεώσεις τους. Το πολύ καλό επίπεδο γνώσης των μελών, είναι αποτέλεσμα και της προηγούμενης Δ/νσης της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ευσταθίου Αρβανίτη, η οποία με την εμπειρία και γνώση του αντικειμένου του νέου μαέστρου Θέμη Σαμαντζή έφερε εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σκιάθου έχει ήδη αποδείξει την αναγκαιότητα επανασύστασής της όχι μόνο για τις εμφανίσεις της, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί τον βασικό επίσημο φορέα μουσικής παιδείας. Οι ενέργειες για την επανασύστασή της είχαν ήδη αρχίσει από το φθινόπωρο του 2019 οπότε είχαν γίνει οι πρώτες συζητήσεις με τον μαέστρο Θέμη Σαμαντζή αλλά η περίοδος της πανδημίας δεν επέτρεψε τη λειτουργία της. Για την επανασύσταση της Φιλαρμονικής καθοριστικός είναι ο ρόλος της Δέσποινας Άννη, η οποία από τις αρχές του 2022 ανέλαβε εθελοντικά την οργάνωση με αποτέλεσμα από τον Σεπτέμβριο να έχουν φτάσει ήδη τα πρώτα 100 εγγεγραμμένα μέλη και την έναρξη των μαθημάτων τον Οκτώβριο. Με απόφαση δημάρχου η Δέσποινα Άννη έχει ορισθεί «Άμισθη Ειδική Σύμβουλος» για την επικουρία στην άσκηση καθηκόντων που αφορούν στην οργάνωση εορταστικών/επετειακών εκδηλώσεων, την φροντίδα προβολής τους στα μέσα και την ανάγκη συνεργασίας με τις τοπικές οργανώσεις. Η εθελοντική δράση της Δέσποινας Άννη και η συνεργασία της, με τον δήμαρχο, είναι πολύχρονη, πέραν της δεκαετίας, καθώς και οι δύο υπήρξαν ενεργά μέλη σε δραστήριους τοπικούς συλλόγους και φορείς, με άριστη πάντοτε συνεργασία μεταξύ τους και με σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Οι επόμενες προγραμματισμένες δράσεις αφορούν στην επανασύσταση της Δημοτικής Χορωδίας του Δήμου και η διοργάνωση του “Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Σκιάθου”.



FaLang translation system by Faboba