To Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σκιάθου και η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ πραγματοποίησαν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις νόμιμες και παράνομες εξαρτήσεις το διάστημα από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022.

received 22Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση δικτύωσης του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σκιάθου με την Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ, με σκοπό τη συνεργασία για την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού σε επίπεδο πρόληψης των εξαρτήσεων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση από τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας προς το προσωπικό της Κινητής Μονάδας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της κοινωνικής δομής. Στη συνέχεια ενημερώθηκε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σκιάθου , τόσο για τις δράσεις της Κινητής Μονάδας , όσο και για τις δομές και τα προγράμματα θεραπευτικής παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας .

Το πρωί της Πέμπτης το κλιμάκιο του ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησε συναντήσεις ενημέρωσης-συζήτησης σε όλα τμήματα του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού  Λυκείου και ακολούθησε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επισημάνθηκε ότι οι εθισμοί -εξαρτήσεις ξεκινούν στην εφηβική ηλικία γιατί στην περίοδο αυτή ο νέος αρχίζει να πειραματίζεται στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον εαυτό του. Γι’ αυτό τονίστηκε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών, αφού μετά την οικογένεια είναι αυτοί που θα παρατηρήσουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού και μπορούν να παρέμβουν σε συνεργασία με τους γονείς.

Υπογραμμίστηκε επίσης  ότι ως επιβαρυντικοί παράγοντες για την έξαρση του φαινομένου, που παρατηρείται μετά την περίοδο της επιδημίας, είναι η ανεργία, η φτωχοποίηση και η κρίση αξιών. Σημαντικός ρόλος αποδόθηκε και στις δυσλειτουργίες της οικογένειας, όπως η απουσία ορίων, η έλλειψη επικοινωνίας ή ένα πολύ ελεγκτικό περιβάλλον αλλά και σε ατομικά χαρακτηριστικά, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η σχολική αποτυχία, το άγχος ή η παρορμητικότητα. Προτάθηκαν, ωστόσο και αμυντικοί μηχανισμοί, που μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά. Έτσι σε κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο προτάθηκαν ως μέτρα οι δεσμοί των μαθητών με κοινωνικές ομάδες, η υποστηρικτικότητα, η καλή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, η συναισθηματική εγγύτητα, η οριοθέτηση της δράσης, που μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά στις κρίσιμες αυτές επιλογές. Από την άλλη, τονίστηκε και η σημασία των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, όπως οι προσωπικές δεξιότητες, η αυτοεκτίμηση, η στοχοθέτηση, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά  ως ασπίδα που θωρακίζει την νεανική προσωπικότητα   από τέτοιους κινδύνους.

received 11Στις 18:00 πραγματοποιήθηκε στο Μπούρτζι ανοιχτή συζήτηση για την πρόληψη των εξαρτήσεων με θέμα «Η οικογένεια ως Φορέας Πρόληψης» ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του κλιμακίου υπήρχε η δυνατότητα ιδιωτικών συναντήσεων με το επιστημονικό προσωπικό σε προστατευμένο χώρο. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η τριήμερη δράση της Κινητής Μονάδας ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και σε συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο μεταξύ των δύο φορέων αξιολογήθηκε η παρέμβαση της δράσης .

Η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας ανήκει στο δίκτυο των υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και συγκεκριμένα στο ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και έχει έδρα τη Λάρισα. Απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες ή παράνομες ουσίες, στις οικογένειές τους αλλά και σε ανθρώπους που επιθυμούν να ενημερωθούν για αυτά τα ζητήματα. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, με σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών.

Ο Δήμος Σκιάθου ευχαριστεί θερμά το επιστημονικό κλιμάκιο του ΚΕΘΕΑ για την εξαιρετική συνεργασία και την επίσκεψή του στο νησί για την πραγματοποίηση της οποίας ο Δήμος κάλυψε μέρος της διαμονής και της ακτοπλοϊκής μετακίνησής του.

FaLang translation system by Faboba