gig3
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Σκιάθου κάτω από τον γενικό τίτλο «Η Σκιάθος των ποιητών»
έγινε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον παπα-Γιώργη Ρήγα ( 1884- 1960) στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου όπου παράλληλα λειτούργησε και λαογραφική έκθεση. Με μεγάλη επιτυχία και συμμέτοχη του κοινού η εκδήλωση έριξε νέο φως στο έργο του Σκιαθίτη λόγιου ιερέα, λαογράφου, συγγραφέα, υμνωδού και ποιητή.                                                                                                                                                                      

Την εκδήλωση συντόνισε ο συνθέτης Αντώνης Μιτζέλος και χαιρετισμό απεύθυναν ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Θοδωρής Τζούμας ο οποίος τόνισε πως ‘’ο Δήμος Σκιάθου θα φροντίσει θεσμοθετώντας δράσεις σαν αυτή να λάμψει ξανά το πολυσήμαντο έργο του π. Γιώργη Ρήγα και να επανεκδοθεί το σπουδαίο τετράτομο έργο του’’. Ο Nαύαρχος ε.α και επίτιμος αρχηγός του στόλου Γεώργιος Μπεζεριάνος αναφέρθηκε στην βιογραφία του συγγραφέα φέρνοντας αρκετές πληροφορίες που ακούστηκαν για πρώτη φορά και υπενθύμισε πως ακόμα υπάρχει ανέκδοτο έργο του παππού του όπως το ‘’ Ημερολόγιο των Βαλκανικών πολέμων’’ και τα ‘’Μεγαλυνάρια’’ ( σύντομα τροπάρια που υμνούν και εγκωμιάζουν ιερά πρόσωπα). 

rigas1  
Συνέχισε η Ελένη Μπεζεριάνου ως αντιπρόσωπος των απογόνων του συγγραφέα, λέγοντας πως είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο Σκιάθου να υπενθυμίζει στους παλαιότερους και να γνωρίζει στους νεότερους μια Σκιάθο λυρική, πνευματική και κυρίως ανθρωποκεντρική και στην συνεχεία μας μετέφερε κάποιες προσωπικές βιωματικές εμπειρίες που είχε με τον παππού της π. Γιώργη Ρήγα προβάλλοντας κυρίως τον άνθρωπο – δημιουργό πίσω από το έργο του. Το θέμα της ομιλίας του Αιδεσιμωλογιότατου  π. Γεώργιου Σταματά ήταν ‘’Στα χρόνια του παπα-Γιώργη Ρήγα’’ όπου με λιτό και ουσιώδη, ρητορικό λόγο ταξίδεψε τους παρευρισκομένους σε άλλες εποχές όπου η αλήθεια τους και τα ιδιαιτέρα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά διασώθηκαν επιμελώς και με επιστημονικό τρόπο από τον παπα-Γιώργη Ρήγα ώστε σήμερα να αποτελούν θησαυρό, ένα εφόδιο και μεγάλης αξίας πηγή πληροφοριών, αρωγό για να προχωρήσουμε στο μέλλον με όπλο γηγενείς πνευματικές δυνάμεις, αγάπη και φως. Υπενθύμισε πως η Σκιάθος της κολλυβάδικης παράδοσης διεσώθη χάρη στην συνεχεία και την καταγραφή του περισπούδαστου ιερέως και λογίου, εξέφρασε δε την ευχή να δημιουργηθεί προτομή του παπα – Ρήγα στο μέλλον και να τοποθετηθεί δίπλα σε αυτές του Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη και Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη.
 rig2 Η εξαιρετική βυζαντινή χορωδία του κου Κωνσταντίνου Κουτούμπα «Σκιαθίων Υμνωδοί» έψαλλε συνθέσεις του Παπα- Γιωργη Ρήγα με άψογο τρόπο και μια ευχάριστη νότα της εκδηλώσεως ήταν η ανάγνωση ‘’ευτράπελων’’ αποσπασμάτων έργων του συγγραφέως από την Συραϊνώ Μπαράκη και τη Ζωή Προύσαλη, πρόεδρο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αντίστοιχα του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου. Η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου υπό την διεύθυνση της Φανής Μπαρμπή, με παραδοσιακά τραγούδια που ο τιμώμενος διέσωσε. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στον παπα-Γιώργη Ρήγα “ταξιδέψε” με ζωντανή αναμετάδοση μέσω του YouTube καναλιού του Skiathoslife.gr ,τ ο δικτυακό κανάλι της Μητρόπολης Χαλκίδος ενώ μεταδόθηκε ζωντανά και από το Ραδιόφωνο της Μητρόπολης . Της εκδηλώσεως προηγήθη επιμνημόσυνη δέηση στο ναό των Τριών Ιεραρχών. Ο Δήμος Σκιάθου με τον θεσμό «Η Σκιάθος των ποιητών» συνεχίζει με εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και του Αντώνη Μιτζέλου στις 4/1/2020 και 21/12/2019.

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή