Το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Αναστασίου «Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ» παρουσιάζεται το Σάββατο 04/08 και ώρα 20:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπούρτζι.
Για το περιεχόμενο της πρότασης που αναπτύσσεται, θα μιλήσουν πέραν του συγγραφέα, ο Δήμαρχος Σκιάθου και Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Δημήτρης Πρεβεζάνος.
Η πρόταση που αναπτύσσεται περιγράφει το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Βόλου και του Πηλίου σε σχέση με τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό, στο οποίο αναδεικνύονται οι σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, μέσω της αξιοποίησης της σύνδεσης της πολιτιστικής τους ταυτότητας και της δημιουργικής τουριστική της ανάπτυξης. Παράλληλα αξιολογείται η συν τελεσθείσα διαδικασία τριτογενούς στροφής του Βόλου τις δεκαετίες του μεταφορντικού του μετασχηματισμού, μέσα από βασικές αναπτυξιακές επιλογές που σημάδεψαν την πόλη, οι οποίες αναδεικνύονται σήμερα σε πυλώνες της τοπικής οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής του φυσιογνωμίας.
Ως τέτοιοι πυλώνες αξιολογούνται πρωτίστως, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη σημαντική συμβολή του στην εξέλιξη της πόλης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και οι Μεσογειακοί του 2013 -ως δύο ειδικά γεγονότα ορόσημα-, που αξιοποιήθηκαν από τους τοπικούς φορείς ως οχήματα επίσπευσης στόχων και διεκδικήσεων, ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού υποδομών της περιοχής.
Παρουσιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, με έμφαση τον τουρισμό Κρουαζιέρας και τις χωρικές αλλαγές στο λιμάνι της πόλης, ενώ στη πρόταση Marketing παρουσιάζεται μία διετής καμπάνια προβολής, που αξιοποιεί τη μυθολογική, γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας.
Στο επίκεντρο του Σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού, βρίσκεται η πρόταση του Γιάννη Αναστασίου μετεξέλιξης του Βόλου σε λιμάνι Home Port εκκίνησης κρουαζιερόπλοιων, μέσω της δημιουργίας ως καινοτόμου τουριστικού προϊόντος, της «Επώνυμης Θεματικής Κρουαζιέρας» με τίτλο «Αργοναυτική Κρουαζιέρα στη ρότα των Αργοναυτών», που αποτελεί ταυτόχρονα και θαλάσσια πολιτιστική διαδρομή.
Εμβληματικό στοιχείο του έργου ναυαρχίδα που περιγράφεται - το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου-, αποτελεί η μεταμόρφωση του κτιρίου Σιλό στο λιμάνι σε ξενοδοχείο 5*, ως το νέο αρχιτεκτονικό ορόσημο της πόλης.
Παράλληλα δίδεται έμφαση σε προτάσεις έξυπνων υποδομών και παρεμβάσεων, όπως η δημιουργία τελεφερίκ με προορισμό τη Μακρυνίτσα, η δρομολόγηση τραμ στις υφιστάμενες γραμμές του τρένου του Πηλίου στη πόλη Βόλου μέχρι την παραθαλάσσια κωμόπολη της Αγριάς, αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις και σημειακές παρεμβάσεις με έντονη πολιτιστική διάσταση που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και στην προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς την αλλοίωση των φυσικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Στην πρόταση Marketing που συνοδεύει το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού τέλος, αναδεικνύεται η πολιτιστική τουριστική ταυτότητα της περιοχής, μέσω μίας διετούς καμπάνιας προβολής, που αξιοποιεί τη μυθολογική, γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.
Ως εισαγωγικό σημείωμα στον πρόλογο του βιβλίου, καταγράφονται οι σκέψεις του συγγραφέα για το τι είναι σήμερα ή όχι προοδευτικό και πως η έννοια του προοδευτισμού προσδιορίζεται ή ετεροπροσδιορίζεται εν μέσω μίας σύνθετης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Καταθέτει τι θέσεις του για το υπαρκτό πρόβλημα στρέβλωσης της δημοκρατίας και για την ανάγκη συνεννόησης πλέον των πολιτικών δυνάμεων επί του συγκεκριμένου, δηλ επί των προτεραιοτήτων και τη στόχευση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα, στον δρόμο της γρηγορότερης και πραγματικής επιστροφής της, σε μία ευρωπαϊκή με ασφάλεια διαρκείας κανονικότητα.