ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 Σκιάθος 07-01-2016

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ                                                     

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ

Τηλ: 2427350104

Ε-mail: .">.

Skiathos.gr

Facebook.com/skiathos.official

twitter.com/skiathos

dspap 

                                                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου2016 στις 7μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου- Λυκείου Σκιάθου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης γιά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που διοργάνωσε ο Δήμος Σκιάθου και συμπίπτει με την επέτειο της εκδημίας του (3 Ιανουαρίου 1911).                                                                                               

            Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπροσωπώντας  το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τρακόσας, ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Σταμέλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Πλωμαρίτης, άλλοι εκπρόσωποι αρχών και υπηρεσιών και πολλοί κάτοικοι της Σκιάθου όλων των ηλικιών.

            Το αφιέρωμα προλόγισε και επιμελήθηκε η υπεύθυνη του Μουσείου Αλεξ. Παπαδιαμάντη κα Αθηνά Παπαγεωργίου, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες με την ευχή που απηύθυνε ο Αλ. Παπαδιαμάντης το 1896 στούς αναγνώστες του στην Εφημερίδα  ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. “Εις οιωνός άριστος. Και σήμερον, νέον έτος άρχεται. Και πάλιν τι χρειάζονται οι οιωνοί; Οιωνοί είναι τα πράγματα. Μόνον ο λαός λέγει: “Κάθε πέρσι καλύτερα.” Ας ευχηθώμεν το αρχόμενον έτος να μη είναι χειρότερον από το έτος το φεύγον”.

            Στη συνέχεια, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Δημάρχου Σκιάθου κ.Δημ. Πρεβεζάνου, ο οποίος λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί, παρουσίασε το καλεσμένο από την Αθήνα καλλιτεχνικό σχήμα ΝΨ, το οποίο έχει ανεβάσει τη θεατρική παράσταση “Ο Σημαδιακός” βασισμένη στο ομότιτλο διήγημα του  Αλέξ. Παπαδιαμάντη.

            Το μικρού τύπου αυτό διήγημα παρουσιάζεται γιά πρώτη φορά σε θεατρική διασκευή, την οποία υπογράφει η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Ηωάννα Σπανού.                                                                                            

            Το κοινό με απόλυτη ηρεμία και προσήλωση απόλαυσε αυτούσιο τον Παπαδιαμαντικό λόγο και τους καθήλωσε η ερμηνεία των δύο συντελεστών της παράστασης, της πολυτάλαντης ηθοποιού Μελίνας Ζαχαροπούλου και της πολλά υποσχόμενης σκηνοθέτιδος και ηθοποιού Ηωάννας Σπανού.                                                                                   Το διήγημα γραμμένο το 1889 παριγράφει ένα διασκεδαστικό επεισόδιο της ζωής δύο μικρών παιδιών στη Σκιάθο, του Αλέκου και του Σωτήρου, που δεν είναι άλλοι από τον ίδιο τον Παπαδιαμάντη και τον αγαπημένο του εξάδελφο.

            Τα παιδιά ζουν μία μικρή περιπέτεια καθώς περιδιαβαίνουν τις γειτονιές της Σκιάθου γιά να πουν τα κάλαντα των Φώτων. Αντιμετωπίζουν τον απειλητικό Σημαδιακό,που ειναι ερωτευμένος με το όμορφο Μπραϊνάκι και επιβάλλει στα παιδιά να της παραδώσουν ένα γράμμα και να του φέρουν ένα σημάδι.Τελικά το γράμμα που θα αποτελέσει αφορμή γιά να εκδηλωθούν οι χαρακτήρες και το ήθος των ηρώων, θα επιστραφεί με ένα ευρηματικό τρόπο πίσω στον ερωτοχτυπημένο Σημαδιακό, χωρίς να μαθευτεί ποτέ το περιεχόμενό του.

            Στο τέλος της παράστασης η σκηνοθέτις Ηωάννα Σπανού ανέπτυξε ένα εποικοδομητικό διάλογο με το κοινό σχετικά με τα θέματα που πραγματεύεται το Παπαδιαμαντικό αυτό έργο.

            Η εκδήλωση έκλεισε με την έκφραση ευχαριστιών προς όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και την προσφορά γλυκισμάτων από το Δήμο Σκιάθου.

            Η συμβολική αυτή ημέρα της 3ης Ιανουαρίου ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών και των δύο Αλεξάνδρων της Σκιάθου (Αλ.Παπαδιαμάντη και Αλ.Μωραϊτίδη), η οποία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Τριών Ιεραρχών και ακολούθησε το φιλολογικό μνημόσυνο το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου.

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή