Στο «Φ» σημείο συναντήθηκαν Πουλιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού από την Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη και τη Σκιάθο για να δαμάσουν τα 4 στοιχεία της φύσης και να ζήσουν την μαγεία της.

Στην περιπέτεια αυτή 12 στελέχη και 2 Μ.Ο.  με αστείρευτο κέφι ταξίδεψαν μαζί με τα παιδιά μέσα στην ιστορία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Σκιάθου.

            Το παρατηρητήριο τους βρισκόταν στον περίβολο του Αγ.Ιωάννη του αποκεφαλισθέντα, που με χαρά παραχώρησε το συμβούλιο της Ιεράς Μητρόπολης των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου,  σημείο κατάλληλο για τον κάθε επισκέπτη , να καλημεριστεί από τον ήλιο που ξεπροβάλει μέσα από τα Λαλάρια, να απολαύσει τα χρώματα της Δύσης, να αφουγκραστεί το χτύπημα των κυμάτων στα Καστρονήσια, να νιώσει τη δροσιά των πεύκων το  μεσημέρι που τα τριζόνια δίνουν την μεγάλη τους συναυλία και πάνω απ’ όλα να χαρεί το γάργαρο νερό που τρέχει από την κρήνη ασταμάτητα.

            Η φύση όμως επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις στα Πουλιά που αρχικά κλήθηκαν να «δαμάσουν το νερό». Έτσι, επισκέφτηκαν τα Λαλάρια και έπαιξαν με τα κύματα, ενώ το απόγευμα μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού προσπάθησαν να ξανασυρναμολογήσουν το βρεγμένο άλμπουμ φωτογραφιών με επαγγέλματα της εποχής του Κάστρου που είχε χαλάσει. Το ίδιο βράδυ, η φύση, επιβράβευσε τις προσπάθειες των παιδιών με μια μικρή βροχούλα.

            «Δαμάζοντας το στοιχείο της φωτιάς». Την επόμενη μέρα βοήθησαν την Κυρά του Κάστρου που τους επισκέφτηκε, να ανάψει το φανάρι της από τις τέσσερεις ιστορικές φλόγες. Αυτή της Φόνισσας που περνούσε από το Κάστρο προς τον Αη – Σώζο, του πειρατή Μπαρμπαρόσα με την οποία πυρπόλησε το Κάστρο, την φλόγα από το δράκο που σκότωσε ο Αη- Γιώργης του οποίου τα πατήματα βρήκαμε στο καλντερίμι του Κάστρου και τέλος από τα Αστροπελέκια που χτύπησαν κάποτε τον Αη – Γιάννη.

            Ο «αέρας» έφερε κοντά μας τον γλάρο του Κάστρου που κάλεσε τα πουλιά να παρατηρήσουν τον χώρο και να γυρίσουν με το μυαλό τους πίσω εκεί όταν το Κάστρο είχε ζωή. Στην παρέα μας ο γλάρος το  Μπαρμπεράκι, έφερε την κα Άννα Δεληγιάννη που μίλησε στα παιδιά με τον ιδιαίτερο τρόπο της και οι περιγραφές της έγιναν το μέσο για να ταξιδέψουν στο παρελθόν. Ο γλάρος του Κάστρου που τόσο ευχαριστήθηκε την περιπλάνηση στο παρελθόν, έστειλε το απόγευμα τον φίλο του τον Παραμυθά (Νίκο Πιλάβιο), που πετάνε μαζί και γνωρίστηκε, έπαιξε και μίλησε με τα παιδιά, στα οποία στο τέλος χάρισε το βιβλίο του «Ψηλά στον ουρανό».

            Το στοιχείο της Γης όμως δημιούργησε προβλήματα όχι μόνο στο Κάστρο αλλά και στις γυναίκες της Σκιάθου που έχασαν τα ταλέντα τους. Δεν μπορούσαν να ξεμπερδέψουν τα δίχτυα, να φτιάξουν το άσπρο παραδοσιακό γλυκό και να κεντήσουν στον αργαλειό. Κοντά στην Παναγία του Ντουμάν, στη βρύση του Χεριμωνά, στο παλιό αλώνι και στο ρέμα βρήκαν τα απίθανα Πουλιά του Οδηγισμού που τις βοήθησαν να κάνουν τη Γη να «αναπνεύσει»! Έτσι το βράδυ όλοι μαζί δάμασαν με το ρυθμό της zumba τη Γη που τόσο έχουν ανάγκη.

            Αφού τα στοιχεία δαμάστηκαν και όλοι ήταν ευχαριστημένοι, επισκεφτήκαν για μια τελευταία φορά το Κάστρο και την Αγ. Μαρίνα που ως προστάτιδα των παιδιών τα βοήθησε να ζήσουν ευτυχισμένα 6 μέρες στο Κάστρο και να την ευχαριστήσουν με τις εικόνες που κατασκεύασαν.

            Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι τα Πουλιά ανακάλυψαν το δικό τους «Φ» σημείο μέσα από αυτή την περιπέτεια και αυτό είναι η Φιλία, η Φαντασία και πάνω απ’ όλα η Φροντίδα για τη Φύση. Και η ίδια η Φύση το τελευταίο βράδυ πριν την αναχώρηση των παιδιών, έκανε την δική της «γιορτή» για να τα ευχαριστήσει. Με αστραπές και βροντές και με μία δυνατή βροχή ξέπλυνε το παρατηρητήριο και εξαφάνισε κάθε στοιχείο του παραμυθιού και το έβαλε μέσα στις καρδιές των παιδιών. Για να θυμόμαστε πάντα το «Φ» σημείο και το όνειρο της οδηγικής κατασκήνωσης.  

            Στην προσπάθεια να οργανωθεί αυτή η κατασκήνωση στη Σκιάθο, στήριγμα μεγάλο ήταν η αγάπη και η συμπαράσταση των γονιών, απλών πολιτών, συλλόγων αλλά και επιχειρήσεων . Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εκκλησία η οποία πάντα μας παραχωρεί τα ξωκλήσια της αλλά ιδιαίτερους χώρους της για να τους μελετήσουμε αλλά και να τους εξερευνήσουμε, στον κ. Σπύρο Παπανικολάου με την παρέα του για την φιλοξενία στο χώρο, για τις σκηνές μας την καφετέρεια GoldFish, της εταιρία ΑΝΕΣ για την μεταφορά μας,  για υλικά και τρόφιμα τις σαλάτες Πιτένη,  τα ξενοδοχεία Εσπερίδες και CapeCanapitsa, τα εστιατόρια Μανιάτης garden, ERGON,  Ακρογυάλι, Μεσόγεια,  Μεσόστρατο, Κόζιακας και Τσακ – Μπαμ, , τους φούρνους Βελετζάκου και Σουλτάνη, το κρεοπωλείο Τσότσου, το οπωροπωλείο Σκαρίμπα, το Μάρκετ Αστέρας, το πρετήριο υγρων καυσίμων ΕΛΙΝ Τσιμπλιαράκη – Μιτζέλου, τον κ. Χούμα  που μας ταξίδεψε, τα βιβλιοπωλεία MyPointκαι Λυχνάρι, την κάβα Κοψιδάκη, την εταιρία Anysis, το φαρμακείο του κ. Ρέππα, το χρυσοχοείο του κ. Καραθάνου, τον κ.Νίκο Πιλάβιο, τον Πάτερ Λουκά και τον Γιώργο Καρανικολόπουλο για την παρουσία τους,  τoν Αντώνη Κισουρά για το τραγούδι μας,  το Τοπικό Τμήμα Σκιάθου και τον Σύλλογο Γυναικών Σκιάθου και όλους όσους βοήθησαν για να περάσουν τα παιδιά μας όμορφα. Εθελοντισμός σημαίνει Προσφορά και στις μέρες μας που η ανεργία και η φτώχια βαραίνει τους νέους δυσκολεύει και το έργο των εθελοντικών οργανώσεων. Είναι τιμή μας να δεχόμαστε την συμπαράσταση του κόσμου γιατί αυτό μας δίνει δύναμη να  συνεχίσουμε…και του χρόνου!!!

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή