ΜΟΝ
Η Σκιάθος θα φιλοξενήσει το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών από τις 26-30 Σεπτεμβρίου 2022

  • 26-30 Σεπτεμβρίου, 2022
  • Σκιάθος, ένα καταπράσινο νησί του Αιγαίου
  • Συνδιοργάνωση του Δήμου Σκιάθου και του Παγκόσμιου Δικτύου Μονοπατιών (World Trails Network), με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου

Σκιάθος – Ο Δήμος Σκιάθου και το Παγκόσμιο Δίκτυο Μονοπατιών (WTN), συμφώνησαν να διοργανώσουν από κοινού το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών στην Ελλάδα από τις 26-30 Σεπτεμβρίου 2022. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πεζοπορικών ταξιδιών και εργαστηρίων από τις 18 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτώβρη 2022. Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ του Δήμου Σκιάθου, του Υπουργείου Τουρισμού και της Οργανωτικής Επιτροπής του WTC.

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη Σκιάθο και για την Ελλάδα η φιλοξενία του Συνεδρίου του 2022 του μεγαλύτερου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τα μονοπάτια που διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό World Trails Network -WTN, με έδρα την Γενεύη. Είναι πολύ σημαντική η συνεχής επένδυση στα μονοπάτια του νησιού και η επισήμανση της αξίας τους όσον αφορά τη σύνδεση των τουριστών αλλά και των ντόπιων με τον πολιτισμό, την άθληση και το περιβάλλον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο του WTN Galeo Saintz όπως και τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, την Ένωση Ξενοδόχων για την σημαντική υποστήριξη και τη συνεργασία», δήλωσε ο Θοδωρής Τζούμας, Δήμαρχος Σκιάθου.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή συγκέντρωση επαγγελματιών και οπαδών των μονοπατιών στον κόσμο. Συγκεντρώνει αρχηγούς κυβερνητικών οργανώσεων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών, της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρήσεων και της πανεπιστημιακής κοινότητας ώστε να συνεργαστούν, να μοιραστούν, να γιορτάσουν και να καθορίσουν τις στρατηγικές βέλτιστης πρακτικής για μερικούς από πιο σημαντικούς παγκόσμιους τομείς όπως τον τουρισμό, το lifestyle και του υπαίθρου.

«Είμαστε απόλυτα ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι η Σκιάθος θα διοργανώσει το επερχόμενο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών. Η Σκιάθος, όπως πολλοί προορισμοί ανά τον κόσμο, έχει αντιληφθεί την αξία των μονοπατιών της κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Πέρσι, η Σκιάθος συνεργάστηκε με την Paths of Greece, ένα μέλος του WTC, για να εκσυγχρονίσει τη σήμανση και την υποδομή των μονοπατιών της αλλά και για να δημιουργήσει την πρώτη προσβάσιμη πεζοπορική διαδρομή για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων στην Ελλάδα. Τέτοιου είδους δράσεις βρίσκονται στην καρδιά του τι σημαίνει οι κοινότητες να νοιάζονται για τα μονοπάτια τους και να εξασφαλίζουν ότι τα μονοπάτια θα εξακολουθήσουν να ωφελούν τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Galeo Saintz, Πρόεδρος του World Trails Network.

«Ο πολύ σημαντικός ρόλος των μονοπατιών για τις κοινότητές μας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει γίνει σαφέστατος», συνέχισε ο Saintz. “Τα λοκντάουν λόγω κορωνοϊού επισήμαναν το πώς τα μονοπάτια δίνουν στους ανθρώπους πρόσβαση στη φύση, προς όφελος της συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής υγείας. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου στοχεύει να επικεντρωθεί στο να φέρει τα μονοπάτια στο μέλλον και στο να εδραιώσει το σημαντικό ρόλο που παίζουν στον τουρισμό περιπέτειας, στην κινητικότητα, στις αγροτικές οικονομίες, στα σπορ και στην αναψυχή ανοιχτού χώρου και στο γιατί χρειαζόμαστε τα μονοπάτια και γιατί τα μονοπάτια χρειάζονται εμάς. Με το Συνέδριο να πραγματοποιείται σε ένα νησί, οι Εναρκτήριες Συνεδρίες θα επικεντρωθούν στα μονοπάτια και στα νησιά και έτσι ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε συμμετέχοντες από διάσημους προορισμούς μονοπατιών όπως το νησί Τζέτζου, την Ισλανδία, την Ρεϋνιόν, την Καραϊβική, τη Μαγιόρκα, τη Μαδέιρα, την Ταϊβάν και την Κορσική μεταξύ άλλων».

«Η σημερινή ανακοίνωση ενισχύει την δέσμευση του Δήμου Σκιάθου να επενδύσει στην προστασία και στη βελτίωση των μονοπατιών που προσφέρει στον παγκόσμιο ταξιδιώτη», δήλωσε ο Θοδωρής Τζούμας, Δήμαρχος Σκιάθου. «Μέσα από το χτίσιμο ισχυρών δεσμών με το World Trail Network και το Συνέδριο θα διασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία των μεγαλύτερων παγκόσμιων μονοπατιών και στην Ελλάδα, ώστε να μοιραστούμε γνώσεις, να μάθουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες.»

 ΜΟΝ1Η Σκιάθος έχει ένα δίκτυο παλιών μονοπατιών 100χμ απλωμένο στο όλο το νησί περνώντας μέσα από ρεματιές παραμυθένιες, από ρυάκια και καταρράκτες και σειρές πλατάνων, άλλα και από μοναστήρια, βυζαντινά μνημεία και ξωκλήσια καταλήγοντας σε ρόδινα ακρογιάλια. Η παγκόσμια κοινότητα έχει να μάθει πολλά από τη συνεχή επένδυση του Δήμου Σκιάθου στην προσβασιμότητα, την ασφάλεια, την προστασία και την ποιότητα των μονοπατιών του νησιού.

Σύμφωνα με τον Saintz: “Αποστολή μας ως Δίκτυο είναι να υπηρετούμε τα μονοπάτια ανά τον κόσμο και να βελτιώνουμε συνεχώς τα επιτεύγματά μας. Τα εστιασμένα προϊόντα δικτύωσής μας και οι καμπάνιες μας καθοδηγούνται από μια διεθνή συνεργασία σε όλο το Δίκτυό μας μέσω των Trails Task Ομάδων μας, που φέρνουν αποτελέσματα στην πράξη όσον αφορά τις 8 θεματικές στις οποίες επικεντρώνεται το ευρύ World Trail Conference».

Μια μοναδική πλευρά και βασικό στοιχείο του Παγκόσμιου Συνέδριου Μονοπατιών είναι τα προ-συνεδριακά Trail Journeys, που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν και να ενημερωθούν για τα μονοπάτια της διοργανώτριας χώρας, περπατώντας με ειδικούς μονοπατιών από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτών των πολυήμερων ταξιδίων που προσφέρονται το 2022, οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να επιλέξουν μεταξύ μονοπατιών στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και φυσικά τη Σκιάθο. Υπάρχει χώρος σ’ αυτά τα μονοπάτια για πολύτιμη ενεργή μάθηση, διαπολιτισμική ανταλλαγή και διαμοιρασμό γνώσεων ενώ ταυτόχρονα χτίζονται φιλίες και διασκεδάζουμε διασχίζοντας υπέροχα μονοπάτια. Ένα από τα μονοπάτια θα επικεντρώνεται στη δικτύωση και την ηγεσία της νέας γενιάς και θα ενώσει νέους ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και περιοχές.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών έχει λάβει χώρα στην Κορέα, την Ισπανία και την Ιαπωνία με συμμετέχοντες από πάνω από 60 διαφορετικές χώρες μέχρι σήμερα. Το Συνέδριο του 2012 οδήγησε στην ίδρυση του World Trail Network. Σήμερα, το WTN είναι ένας παγκόσμιος φορέας εκπροσώπησης όλων των ειδών των μονοπατιών με μέλη παντού στον κόσμο, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα στη Γενεύη και περιφερειακούς κόμβους στην Ασία, τη Μεσόγειο και την Αμερική. Ηγετικά μέλη αποτελούν το Μονοπάτι των Απαλαχίων (Appalachian Trail), το Μονοπάτι του Σαντιάγο (Camino de Santiago), το Μονοπάτι του Τζέτζου (Jeju Olle trail), τα Μεγάλα Μονοπάτια των Ιμαλαϊων (Great Himalayan Trails) και πολλά άλλα.

«Προσβλέπουμε σε ένα άκρως συναρπαστικό και επίκαιρο συνεδριακό πρόγραμμα, μέρος του οποίου θα περιλαμβάνει το λανσάρισμα του πρώτου τεύχους του World Trails Report, ένα μνημόνιο του πώς τα μονοπάτια διασταυρώνονται και ωφελούν την κοινωνία σε πολλά επίπεδα», δηλώνει ο Galeo Saintz, “αλλά αυτό για το οποίο ανυπομονώ περισσότερο είναι το World Trails Film Festival (Φεστιβάλ Ταινιών) που θα κλείσει το συνέδριο σε γιορταστικό κλίμα το βράδυ της 29ης Σεπτέμβρη πριν την παγκόσμια περιοδεία του. Υπάρχει πιο ιδανικό μέρος παρακολούθησης ταινιών που σε εμπνέουν σχετικά με τα μονοπάτια από ένα ανοιχτό αμφιθέατρο σε ένα Ελληνικό νησί; Είστε ευπρόσδεκτοι».

Για περαιτέρω πληροφορίες ή για συνεντεύξεις παρακαλούμε ελάτε σε επαφή με:

World Trails Network - Δημόσιες Σχέσεις: .">.

Organization - Name: .

Φωτογραφίες/Media προς χρήση μέσω Google Drive

https://drive.google.com/drive/folders/1nYcwIZKNUtqtA4nItv8Jlk6wKK1gEm0u

Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών https://worldtrailsconference.org

Trails Film – World Trails Film Festival https://trails.film.

World Trails Network https://worldtrailsnetwork.org

Instagram: @worldtrailsnetwork https://instagram.com/worldtrailsnetwork/

Twitter: @worldtrailsnet https://twitter.com/worldtrailsnet/

tender1
tender2
Anakuklosi
Anakuklosi2
Diavgeia
Νέα
Epikoinwnia
Χρήσιμα τηλέφωνα

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Δήμου Σκιάθου

Κύλιση στην Αρχή