ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΕΧΡΙΑ 1Την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου, των εικόνων, του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού της Ι. Μ. Παναγίας Κεχριάς Σκιάθου», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το έργο περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Νήσων Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής τον Σεπτέμβριο του 2019.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή, προκάλεσε τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για την ολοκλήρωση των φακέλων στο ΚΑΣ.

Την αμοιβή των μελετητών ανέλαβε εξολοκλήρου ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης, γνωστός για την πολύχρονη και συνεχή υποστήριξή του, μέσα από τις χορηγίες του για τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Δημοτική Αρχή, υπέβαλε αίτημα για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των καθολικών των Ιερών Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, όπως και για αναστηλωτικά έργα του ‘Κάστρου’, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Οι Ιερές Μονές όπως και το Κάστρο, συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία των Βόρειων Σποράδων, που αποτυπώνουν τα πολιτιστικά στοιχεία της Σκιάθου και αναδεικνύουν την έντονη θρησκευτική παράδοση των κατοίκων. Στο πρόγραμμα υπάρχει η δέσμευση τα έργα που θα ενταχθούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΕΧΡΙΑ 4Ιδιαίτερα υποστηρικτική ήταν η επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, “Αξιέπαινες οι πρωτοβουλίες Σας να φροντίσετε, άμα τη λήψει των καθηκόντων Σας, την ολοκλήρωση των φακέλων των μελετών ανακαινίσεως των ιερών τούτων σκηνωμάτων. Το ενδιαφέρον Σας αυτό, δείχνει την αγάπη για την Σκιάθο, αλλά και τον σεβασμό και την έμπρακτη αγάπη Σας προς την Εκκλησία,στην οποία,ως πιστό και αφοσιωμένο μέλος Της,ανήκετε.”

“Είναι μια σπουδαία είδηση για τη Σκιάθο. Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, Η Μονή Παναγία Κεχριά, έχει συνδεθεί με την ημέρα μνήμης της διάσωσης της Σκιάθου από τη θηριωδία των Γερμανών. Με τη συντήρηση του καθολικού, θα συνεχίσει να στέκει ο τρούλος του καθολικού με τα δεκατέσερα μονόβολα παράθυρα, από όπου “Όλος ὁ ἥλιος λάμπει στὸ θόλο τοῦ ὡραίου ναοῦ σου...”, όπως αναφέρει στη γλαφυρή περιγραφή του ο Αλέξανρος Παπαδιαμάντης, στο ποίημά του ‘Στην Παναγία την Κεχριά’. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, την Αντιπερειφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για την πολύτιμη συνεργασία, όπως επίσης τον Γεώργιο Π. Αλεξανδρίδη για τη γενναιόδωρη προσφορά του. Με την αναστήλωση και ανάδειξη των εμβληματικών αυτών μνημείων διασώζεται η σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά της Σκιάθου και διασφαλίζεται η επιζητούμενη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αφού έτσι αποτυπώνεται η ταυτότητα του τουριστικού προορισμού.” δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.
ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΕΧΡΙΑ 2

FaLang translation system by Faboba