Την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Στερέωση και Αποκατάσταση Κάστρου Σκιάθου και κτηρίων οικισμού στο εσωτερικό του», ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΑΣΤΡΟ προϋπολογισμού 2.828.200 ευρώ, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το έργο περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Νήσων Βορείων Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής τον Σεπτέμβριο του 2019. Στο πρόγραμμα υπάρχει η δέσμευση τα έργα που θα ενταχθούν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή, προκάλεσε τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για την ολοκλήρωση των φακέλων στο ΚΑΣ.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Δημοτική Αρχή, υπέβαλε αίτημα για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των καθολικών των Ιερών Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, όπως και για αναστηλωτικά έργα του ‘Κάστρου’, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, και συγκεκριμένα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Την αμοιβή των μελετητών που συνέταξαν τις μελέτες, ύψους 23.000 ευρώ, ανέλαβε εξολοκλήρου ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης, γνωστός για την πολύχρονη και συνεχή υποστήριξή του, μέσα από τις χορηγίες του για τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών.

 ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΑΣΤΡΟ 1

“Είναι μια σπουδαία είδηση για τη Σκιάθο. Το Κάστρο της Σκιάθου, ή ο Μυστράς του βορρά, οπως έχει χαρακτηριστεί, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λίγα μεσαιωνικά μνημεία της χώρας που συνδυάζουν το φυσικό κάλλος με τον ιστορικό τόπο. Η υλοποίηση του έργου, θα διασώσει και αναδείξει ένα σημαντικό τμήμα της Καστροπολιτείας, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του ως ιστορικός τόπος για τη συλλογική μνήμη της Σκιάθου αλλά και ως σημαντικό τοπόσημο για τους επισκέπτες του νησιού. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, την Αντιπερειφερειάρχη Μαγνησίας & Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, για την πολύτιμη συνεργασία, όπως επίσης τον Γεώργιο Π. Αλεξανδρίδη για τη γενναιόδωρη προσφορά του.” δήλωσε ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

το ιστορικό των ενεργειών

Το Δεκέμβριο του 2014 εκδόθηκε η ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΜΜ/4330/389/54-31/12/2014 απόφαση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης και στερέωσης βάθρων της γέφυρας, κατασκευής νέας γέφυρας, αποκατάστασης πύλης και ανάπλασης του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο Σκιάθου, που εκπονήθηκαν από το Δήμο Σκιάθου. Η έγκριση της παραπάνω απόφασης, προϋπέθετε μια σειρά όρων, που αφορούσαν σε αλλαγές και διορθώσεις των μελετών, χωρίς την εφαρμογή των οποίων δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο.Έκτοτε δεν υπήρχε καμία εξέλιξη, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ο κ. Γ. Αλεξανδρίδης, ανέλαβε τις αμοιβές των μηχανικών για, την επικαιροποίηση των μελετών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της απόφασης του Υπουργείου, όπως και για τις οικονομοτεχνικές μελέτες και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και αναλυτικού προϋπολογισμού του έργου. Αξίζει να αναφερθεί πως με πρωτοβουλία του κ. Αλεξανδρίδη, είχε προταθεί η σύνταξη των παραπάνω μελετών, όταν το 2011 προκάλεσε τη συνεργασία του Δήμου Σκιάθου με το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΑΣΤΡΟ 3Από τον Οκτώβριο του 2019, με πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής, εντάχθηκε δεύτερο υποέργο, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, που περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης στο Ναό Γεννήσεως Χριστού, στο Ναό Αγίου Νικολάου, στο Ναό Παναγίας Πρέκλας, στο Ναό Παναγίας Μεγαλομάτας, στο Τζαμί και στο Κτίριο διοίκησης, εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κεντρικού λιθόστρωτου δρόμου και των βασικότερων παράπλευρων αρτηριών που οδηγούν στους ναούς.

FaLang translation system by Faboba