ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ                                                                                                                                                                                                                               

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΥ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΚΙΑΘΟΥ

για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη ΣΚΙΑΘΟ

             Προς:

 
  1. Γραφείο Πρωθυπουργού
  2. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
  3. Υπουργό Οικονομικών,
  4. Υπουργό Εσωτερικών,
  5. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας,
  6. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου,
  7. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
  8. Βουλευτές Ν. Μαγνησίας,
  9. Πρόεδρο ΠΕΔ Θεσσαλίας,
  10. Εμπορικό Επιμελητήριο Μαγνησίας
  11. Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών,
  12. Δήμαρχο Μυκόνου,
  13. Δήμαρχο Θήρας,
  14. Δήμαρχο Ρόδου,
  15. Δήμαρχο Πάρου ,
  16. Δήμαρχο Νάξου

H οικονομική κρίση, η δημοσιονομική ασφυξία και η αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής έχουν σωρεύσει πλήθος αδικιών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Αποκορύφωμα είναι η πρόσφατη απόφαση για την αύξηση των χαμηλών συντελεστών Φ.Π.Α. στα έξι νησιά του Αιγαίου ως πρώτη φάση, στα οποία την τελευταία στιγμή συμπεριλήφθηκε και το νησί μας. Οι χαμηλοί συντελεστές δεν αποτελούν προνόμιο εις βάρος άλλων πληθυσμιακών ομάδων, αλλά αντισταθμιστικούς παράγοντες έναντι των βεβαρυμμένων εξόδων και του κόστους διαβίωσης που είναι δεδομένα της νησιωτικότητας και της εδαφικής ασυνέχειας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι της Σκιάθου καταβάλλουν άμεσους και έμμεσους φόρους για παροχές τις οποίες το κράτος μας αδυνατεί να παρέχει. Λάβετε υπόψη σας ότι:

  • Καταργήθηκε το Ειρηνοδικείο
  • Καταργήθηκε η Δ.Ο.Υ. Σκιάθου και αντικαταστάθηκε από ένα μικρό γραφείο ΓΕΦ το οποίο απλώς μοιράζει την οικονομική αλληλογραφία και διαβιβάζει αιτήματα.
  • Καταργήθηκε το υποκατάστημα του Ι.Κ.Α., μεταφέρθηκε το αρχείο στο Βόλο και υποβιβάστηκε σε γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης με υποτυπώδεις αρμοδιότητες.
  • Δεν  λειτουργεί Κ.Τ.Ε.Ο.
  • Τα σχολεία μας λειτουργούν ανεπαρκώς τόσο στο επίπεδο το εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και της υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Κυρίως όμως οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες στερούνται το πολυτιμότερο αγαθό, τη Δημόσια Υγεία, την οποία η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει. Το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί έχοντας βασικές ελλείψεις τόσο σε ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.
  • Σημαντική αύξηση του ετήσιου κόστους διαβίωσης των οικογενειών της Σκιάθου.
  • Μαύρη εργασία και παραοικονομία.
  • Μείωση της ροής των ημεδαπών και αλλοδαπών επισκεπτών. Οι επιχειρηματίες του νησιού αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν τον αυξημένο Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα τις αυξήσεις των τιμών, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας και την πτωτική πορεία των αφίξεων και του τουριστικού ρεύματος γενικά.

Οι ανωτέρω ελλείψεις μάς αναγκάζουν να μετακινούμαστε συχνά σε άλλες πόλεις. Οι μετακινήσεις αυτές έχουν οικονομικές επιπτώσεις καθώς το εισιτήριο είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες ανεπαρκείς και το κόστος της αναγκαστικής διανυκτέρευσης είναι επίσης υψηλό, χωρίς να συμπεριλάβουμε σε αυτά και την απώλεια του πολύτιμου χρόνου.

 Συνεπώς, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. στο νησί μας από την 1η Οκτωβρίου αναπόφευκτα επιφέρει τις κάτωθι επιπτώσεις:

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. αποτελεί ταφόπλακα κάθε παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας στο νησί μας, και κατ’ επέκταση εθνική οικονομική καταστροφή, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί σε όλους τους νησιωτικούς δήμους.

 

Για αυτούς τους λόγους:

- Δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και επιφυλασσόμαστε για την προσφυγή μας στο συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο, συντονίζοντας τις ενέργειές μας με τους ΟΤΑ των νησιώτικών δήμων στους οποίους επίσης εφαρμόστηκε το άδικο και καταχρηστικό μέτρο.

- Ζητάμε από την Κυβέρνηση όχι μόνο να το αποσύρει, αλλά να δηλωθεί άμεσα και δημόσια από το Οικονομικό Επιτελείο ότι θα άρει όλους τους παράγοντες που φέρνουν τα νησιά μας σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας.

- Τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη λογική του διαχωρισμού των νησιών μας σε πολυτελή και μη. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους αγωνίζονται για την επιβίωση τους, με την οικονομική επιφάνεια μερίδας των θερινών επισκεπτών τους. Δεν μπορεί να ταυτίζονται οι νησιώτες με προνομιούχους πολίτες, όταν καθημερινά βιώνουν την απομόνωση, τις πανάκριβες και λειψές συγκοινωνίες, την κατάρρευση ή την ανυπαρξία των υποδομών της δημόσιας υγείας, πρόνοιας κ.λπ..

-Να επανεξεταστούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία εντάχθηκε η Σκιάθος στα νησιά με τους αυξημένους συντελεστές Φ.Π.Α. (όπως η αύξηση των τουριστικών αφίξεων, καθώς το νησί αποτελεί πύλη για την πρόσβαση επισκεπτών και στα υπόλοιπα νησιά των Β. Σποράδων, αλλά και η παράμετρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος, την οποία θεωρούμε ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική του αριθμού των μονίμων κατοίκων. Συμπληρωματικά είμαστε βέβαιοι ότι μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα με γνώμονα τη μόνιμη διαμονή και τη νησιωτικότητα).

-Καλούμε όλους τους φορείς και εκπροσώπους όλων των νησιών να σταθούν αλληλέγγυοι στην προσπάθειά μας.

- Καλούμε τους Βουλευτές του Νομού Μαγνησίας να τοποθετηθούν δημοσίως για το θέμα και να σταθούν στο πλευρό μας.

- Ζητάμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη σχετικής απόφασης.

- Ζητάμε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη σχετικής απόφασης και την κατάθεση των προτάσεών της.

- Να γίνει σεβαστή η Συνταγματική κατοχύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας.

- Να δημοσιοποιηθεί το παρόν ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκιάθου σε όλα τα ΜΜΕ τοπικά και πανελλήνια. 

kales diakopes Dimos Skiathou Page 01

dark blue el

skiathos live gr

deyas

pedia

svak skiathos

eddypyy

kep

Ο καιρός στη Σκιάθο

 
Κύλιση στην Αρχή